Hrvatski radio

Radio Osijek

Meteoalarm: Crvena uzbuna za Slavoniju!

15.05.2014.

11:02

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je zaustavljen tramvajski promet jer je vjetar srušio drvo topole na tramvajsku prugu u Štrosmajerovoj ulici. Od jutra puše olujni sjeverozapadnjak u naletima jačine i do 17 metara u sekundi, uz obilnu kišu, upravo kako je i najavljeno u Meteoalarmu Državnog hidrometeorološkog zavoda. Meteorolozi su, podsjećamo, upozorili da će vjetar puhati brzinom koja bi povremeno mogla dosegnuti i 75 kilometara na sat uz mogućnost da padne i do 40 litara kiše po četvornom metru. Za sada nema većih šteta i problema u prometu.

Dežurne službe građane pozivaju da se često informiraju o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima te budu spremni za izvanredne mjere. Od dežurnih službi doznajemo da za sada nema ozbiljnijih šteta - vjetar kida grane drveća i raznosi različite predmete po ulicama. Promet se odvija uobičajeno.                    

Tijekom dana bit će vrlo vjetrovito i svježe. Puhat će većinom umjeren i jak, na udare pogotovo u sjevernim krajevima i gorju, olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar.Zbog nepovoljnih vremenskih prilika Meteoalarm je izdao upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku. Za sjeverozapadni i istočni dio države objavljen je crveni, najviši stupanj uzbune. Na širem zagrebačkom području vjetar bi mogao puhati brzinom do 75 kilometara na sat, dok se za Slavoniju i Baranju upozorenje, uz vjetar, odnosi i na obilniju kišu koje bi moglo pasti i do 40 litara po četvornom metru.

Prema Meteoalarmu, crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno. 'Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', navodi Meteoalarm.

Zbog poplava izazvanih obilnim kišama u Srbiji je izvanredno stanje proglašeno u desetak općina. Mnoge su ceste pod vodom, promet je zaustavljen, a u više škola, uključujući Beograd, do kraja tjedna neće biti nastave.
Vodostaj većine rijeka u Bosni i Hercegovini naglo se povećao.
Voda je prodrla i u parlament Federacije BiH u Sarajevu, to jest u dio zgrade ispod razine Miljacke. Policija je zatvorila nekoliko mostova u središtu Sarajeva, a iz nekoliko prigradskih naselja evakuirani su stanovnici. U Zenici, Bjelinji, Doboju i Tuzli rijeke su također plavile, ali zasad nisu popustili nasipi na Savi.


                           Beograd                                                   Sarajevo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.