Hrvatski radio

Radio Osijek

Milanović: "Država postupa jednako prema svima"

25.07.2014.

18:26

Autor: Radio Osijek/Hina/Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Zoran Milanović u pratnji ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš posjetio je Gunju i osobno se uvjerio u to kako teku radovi na obnovi tamošnje osnovne škole te kuća u Strošincima. Treće stambeno kontejnersko naselje postavljeno je i u Rajevu Selu.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je danas Osnovnu školu u Gunji u kojoj su u tijeku obnoviteljski radovi, a zatim i Strošince u kojima je jučer počela obnova obiteljskih kuća za koju je ocijenio da se radi razumno brzo te da država postupa jednako prema svima.
Premijer je obišao obiteljske kuće Luce Biberović i Tomislava Cvjetkovića. U dvorištu Luce Biberović, čiju kuću obnavlja država, premijera Milanovića, u čijoj je pratnji bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, dočekalo je nekoliko mještana Strošinaca nezadovoljnih brzinom obnove.
Po riječima jednog od njih Josipa Aračića, najveći je problem na terenu "previše papirologije i administriranja".
"Uvijek kada se radi i ljudima pokušava pomoći, bude nezadovoljnih. Ljudi su imali mogućnost uzeti novac, a mogli su i birati da se u organizaciji države izvode radovi. A ima i onih koji su se tu u kalkulaciji malo preračunali i stoga je katkad i opravdano ljudsko nezadovljstvo", rekao je Milanović pošto je obišao obiteljsku kuću Tomislava Cvjetkovića, koji je odlučio uzeti novac i kuću obnoviti sam, te se, kako je rekao, nije pokajao zbog te odluke.

Milanović je ocijenio kako je, kada se sve sagleda, organizacija obnove dobra, da se radi razumno brzo i da je država pokazala da je tu radi građana. Također je rekao kako država prema svima postupa jednako.
"Ako netko ima informacija da je nekome pogodovano ili da je dobio naknadu za kuću u kojoj je voda bila samo u dvorištu, a čujem i to, neka prijavi", poručio je.
Po riječima ministrice Anke Mrak-Taritaš, ekipe stručnjaka obišle su oštećene kuće i utvrdile njihovo stanje, a vlasnici kuća potpisivali su zapisnike i svatko je pritom imao pravo izabrati hoće li uzeti novac ili će obnovu kuće prepustiti državi.
Nakon što pojedine kuće budu gotove, radovi će se parafirati, a podatci će biti poslani uredu za stambeno zbrinjavanje koji osigurava namještaj, navela je proceduru obnove oštećenih kuća.
"Nekome se čini da je to sporo i dugo, ali za sve što činimo moramo imati opravdanje. Tako je - kako je, brže ne može", rekla je Mrak-Taritaš, dodajući kako je na području Strošinaca i Đurića potpisano 50-ak izjava od kojih se šest odnosi na građane koji žele da im država obnovi kuće, a ostali žele isplatu novca.
Također je najavila da će od idućega tjedna ministarstvo pozvati mještane Posavskih Podgajaca, a zatim i Rajeva Sela, Račinovaca i Gunje, čije su kuće svrstane u prvu i drugu kategoriju, da se očituju o tome žele li novac ili će im kuću obnoviti država.

U Rajevo Selo danas je postavljeno privremeno stambeno kontejnersko naselje od 20 kontejnera, u kojima će boraviti slavonske obitelji dok traje obnova njihovih kuća stradalih u poplavama, priopćeno je iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Načelnik općine Jakša Šestić podijelio je ključeve obiteljima koje će privremeno boraviti u kontejnerima, a pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Mihaela Matoknović Džimbeg poručila im je da je ovo tek prva pomoć koja im neće moći zamijeniti dom, ali da se svakodnevno radi na tome da se sve obitelji što prije vrate svojoj kući. Dodala je da se do sredine kolovoza očekuje sto kontejnera.
Kontejnere smještajnih kapaciteta za osamdesetak osoba nabavilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.