Hrvatski radio

Radio Osijek

Mimoza propada, država razbacuje novac

25.08.2014.

12:15

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Punih četrnaest godina propada đakovačka Mimoza, nekadašnja reprezentativna upravna zgrada PIK-a Đakovo. Agencija za upravljanje državnom imovinom ne reagira na vapaje đakovačke gradske uprave. Apsurd je da istovremeno dok propada vrhunska poslovna zgrada u vlasništvu države ista država za svoje institucije u Đakovu unajmljuje privatne zgrade.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković održao je još jednu konferenciju za novinare ispred Mimoze kako biu upozorio javnost, ali prije svega Vladu RH, da propada vrijedna državna imovina dok se novac poreznih obveznika razbacuje. 

Vinković je podsjetio kako je Mimoza 2000. godine nakon konsolidacije PIK Đakova pripala državi. U pitanju je oko 8.300 četvornih metara nekada reprezentativnog uredskog prostora s konferencijskom dvoranom, kuhinjom, restoranom i brojnim mogućnostima. Kraće je vrijeme u dijelu zgrade bio smješten Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, no danas je potpuno prazna, zapuštena, bez osiguranja i propada zbog uništenog krova i pokradene opreme. U zgradu danas ulaze vandali jer je država ukinula zaštitarsku službu, a voda s krova prodrla je kroz tri etaže do prizemlja zgrade. 

Gradonačelnik Đakova procjenjuje kako bi obnova Mimoze koštala najmanje 20 milijuna kuna  i ponovio je danas zahtjev i poziv Vladi da obnovi tu poslovnu zgradu i u nju smjesti svoje institucije te urede Osječko-baranjske županije i Grada Đakova. Time bi, smatra Zoran Vinković, i građanima bilo lakše jer bi na jednom mjestu mogli dobiti sve usluge administracije koje danas traže na desetak različitih adresa.

Na konferenciji za novinare Vinković je istaknuo da Đakovo godišnje gubi više od 400 tisuća kuna koliko bi trebao dobivati samo od komunalne naknade za Mimozu, a podsjetio je i na procjenu da će grad najavljenom poreznom reformom izgubiti dodatnih pet milijuna kuna.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.