Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Zmajlović u Slavonskom Brodu

29.01.2014.

18:43

Autor: Hina/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je najavio da se puštanje u rad nove, druge mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu može očekivati krajem travnja, a do tada će s mjerenjima i dalje nastaviti pokretna mjerna postaja.

Ministar je to najavio na sastanku sa slavonskobrodskim gradonačelnikom Mirkom Dusparom, te istaknuo kako su osigurana daljnja mjerenja kvalitete zraka u tom gradu. 
Ministarstvo je priopćilo kako je ministar tom prilikom istaknuo važnost sanacije odlagališta i uređenja sustava gospodarenja otpadom u Slavonskom Brodu, kao i djelovanje na smanjenju svih ostalih mogućih onečišćivača, u svjetlu problema onečišćenja zraka u tom gradu. 
Zmajlović je obavijestio Dusparu kako je prije dva dana potpisan ugovor s tvrtkom Ecoina za uspostavu druge stalne mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka. Vrijednost ponude je više od 1,5 milijuna kuna, a novce je prije više od godinu dana Ministarstvo osiguralo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 
Uz ovaj natječaj bila su raspisana još dva, no poništena su zbog utvrđenih propusta u ponudama ili nedostataka u dostavljenoj dokumentaciji ponuditelja. 
Druga stalna mjerna postaja mora biti puštena u rad u roku od 90 dana od dana potpisivanja ugovora, nakon čega slijedi probni rad od 15 dana, što znači da puštanje u rad nove mjerne postaje možemo očekivati krajem travnja. 
"Partnerski odnos gradova s Ministarstvom i Fondom važan je za ostvarivanje dobrih projekata u gradovima i općinama. To pokazuje i upravo potpisan ugovor za novu mjernu postaju u Slavonskom Brodu i završetak prve faze sanacije odlagališta komunalnog otpada Vijuš, koji će doprinijeti rješavanju aktualnih problema u tom gradu", istaknuo je Zmajlović, a njegove riječi u priopćenju prenosi Ministarstvo. 
Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara izvijestio je ministra o napretku koji je učinjen na projektu sanacije odlagališta komunalnog otpada Vijuš, na kojem su upravo završeni radovi na sanaciji prve faze. Vrijednost te investicije je 4,6 milijuna kuna, a Ministarstvo je radove sufinanciralo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 50 posto.
Duspara je istaknuo kako se nastavak radova na sanaciji očekuje ove godine, a kako bi odlagalište bilo u potpunosti sanirano u zakonski predviđenom roku do 2018. godine.
"Građani Slavonskog Broda zaslužuju čist okoliš i uređen sustav gospodarenja otpadom. Naš je zadatak da im to omogućimo, koristeći sve dostupne resurse, uz što manje financijsko opterećenje samih građana. Na tom putu Ministarstvo i Fond su nam važan partner", izjavio je Duspara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.