Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica u "inspekciji"

09.09.2014.

14:08

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Budite strpljivi i vjerujte nam", poručila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš obilazeći danas gradilišta poplavljenih obiteljskih kuća u županjskoj Posavini na kojima radove obavljaju tvrtke temeljem ugovora s državom.

"Ugovore s građevinskim tvrtkama koje ne rade svoj posao odmah ćemo raskinuti i zapriječiti da radovi traju, kako se čulo ovih dana, "dok su uključene kamere"", kaže ministrica.
Obilazak gradilišta ministrica počinje u Rajevom Selu u ulici Stjepana Radića, na kućnim brojevima 4 i 5, gdje se grade nove kuće, nakon što su uklonjene kuće visokog stupnja oštećenja. Ministrica je posjetila i radilište gdje se obnavlja kuća III. stupnja oštećenja.
                              Kuće u Radićevoj ulici u Rajevom Selu, kućni broj 4 i 5

Od 881 odluke za 577 kuća vlasnici su se odlučili da žele obnovu provoditi sami, te im je isplaćen prvi obrok. 279 kuća bilo je prvog stupnja oštećenja, za njih se vlasnicima isplaćuje 40 tisuća kuna u dva obroka, 298 kuća bilo je drugog stupnja oštećenja za koji se isplaćuje 70 tisuća kuna u dva obroka. 1053 vlasnika/korisnika potpisala su izjave, donesena je 881 odluka, a ostale su u obradi. 577 kuća vlasnici će obnavljati sami, za što im je isplaćen prvi obrok. Gotovo 280 kuća bilo je prvog stupnja oštećenja i za njih se vlasnicima isplaćuje 40 tisuća kuna u dvije rate, dok su ostale u kategoriji za koju država obnovu podupire sa 70 tisuća kuna. Do sada se 275 vlasnika/korisnika odlučilo da im kuću obnavlja država. Sve građevinske tvrtke koje su prošle natječaj uvedene su u posao. U Gunji su radovi započeli na 62 lokacije. Na drugim lokacijama gradilišta se pripremaju. Na području Vrbanje i Drenovaca radovi su počeli na 78 lokacija, a ostale su u pripremi. Za 29 kuća IV. stupnja oštećenja donesena je odluka o uklanjanju i izgradnji nove zamjenske kuće. Na 17  lokacija započela je izgradnja nove zamjensku kuće. Priprema se i uklanjanje triju oštećenih kuća. Ostale su lokacije u različitim fazama pripreme.

                                         Radovi na kućama u Rajevom Selu

Ministrica Mrak Taritaš obilazi sva gradilišta i osobno provjerava kako radovi napreduju te razgovara s vlasnicima objekata i građevinarima. To će, najavila je, činiti svaka dva tjedna, a u međuvremenu na terenu će biti predstavnici ministarstva i nadležni odjeli.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.