Hrvatski radio

Radio Osijek

Mito i zlouporaba položaja

23.11.2014.

18:40

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana, R. A. (1967.), K. P. (1986.) i E. K.(1964.) zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Među optuženima su viša medicinska sestra u KBC Osijek koja je tražila mito za primanje na operaciju izvan redovne procedure, te porezna službenica iz ispostave Beli Manastir koja joj je pomogla lažirati prijavu. Optužnicom se prvookrivljenica, viša medicinska sestra u KBC-u Osijek, tereti da je od sredine ožujka do 22. svibnja 2014. u Osijeku, posredstvom drugookrivljenika, od jedne osobe u više navrata tražila da joj zbog prijema člana njezine obitelji na liječnički pregled i operativni zahvat izvan redovne procedure, kao i za predstojeći operativni zahvat preda 3.000 eura, na što je ta osoba pristala. Drugookrivljenik je 22. svibnja 2014. preuzeo 3.000 eura koji iznos je, sukladno prethodnom dogovoru, trebao podijeliti s prvookrivljenicom. Trećeokrivljenica, porezna službenica Područnog ureda Osijek, Ispostave Beli Manastir, je na traženje prvookrivljenice tijekom obrade prijave poreza na dohodak za 2013. godinu, suprotno zakonskim odredbama, poreznu prijavu prvookrivljenice obradila i odobrila kao zakonitu iako je znala da ne boravi na području od posebne državne skrbi prve skupine i da po toj osnovi nema pravo na porezne olakšice. Na temelju neistinitih podataka prvookrivljenici je priznato pravo na povrat poreza na dohodak za 2013. godinu u iznosu od 5.562,00 kuna čime joj je, na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavljena nepripadna imovinska korist u navedenom iznosu.

/iz priopćenja USKOK-a/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.