Hrvatski radio

Radio Osijek

Modernizacija nakon 130 godina

03.11.2014.

14:57

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru je danas predstavljen projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar, duga 18,7 kilometara, a koja je izgrađena prije 130 godina.

Planirana je gradnja kolosijeka, nadogradnja kolodvora u Vukovaru i Borovu naselju te uređenje stajališta u Nuštru, Bršadinu i Bršadinu-Lipovači, kao i gradnja novih zgrada, perona, dvaju mostova te osam nadvožnjaka ili podvožnjaka.

Izrada projektne dokumentacije povjerena je dvjema španjolskim tvrtkama koje će zajedno s hrvatskom tvrtkom Željezničko projektno društvo posao završiti do kolovoza iduće godine, a radovi bi trebali početi sredinom 2016. godine. Projekt je vrijedan dva i pol milijuna eura, 85 posto se financira iz IPA programa Europske unije, ostatak se osigurava iz državnoga proračuna.

"Ovo je, ne po svojoj financijskoj vrijednosti, ali po značaju, izuzetno važan projekt, jer se radi o obnovi i izgradnji moderne željezničke pruge koja povezuje dva europska koridora - VIII. koridor Dunav Rajna i X. koridor koji povezuje Salzburg s istokom", istaknuo je Zdenko Antešić, zamjenik ministra prometa, pomorstva i infrastrukture. Prugom, koja će biti potpuno elektrificirana, vlakovi će prometovati brzinom 120 kilometara na sat, kaže Josip Pavleka, voditelj projekata Službe za fondove Europske unije HŽ infrastrukture. Najavljuje da će željeznička postrojenja biti potpuno obnovljena za osovinsko opterećenje od 25t po osovini.

Svako poboljšanje željezničkog prometa značajno je i za Luku Vukovar, ističe direktor Luke Tomislav Mihaljević i dodaje kako se sada 85 posto prometa Luke odvija putem željeznice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.