Hrvatski radio

Radio Osijek

Mogli su kupiti udžbenike umjesto automobila

11.04.2014.

11:06

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Branitelji organizirani u HSS-u nedopustivim drži što je ministar obrazovanja Jovanović otvorio raspravu o dokumentu koji tematizira besplatne udžbenike za djecu hrvatskih branitelja jer ih stigmatizira. Uvjereni su da je Vlada novcem za kupnju službenih automobila mogla financirati besplatne udžbenike za gotovo sve učenike u zemlji.

Predsjednik Organizacije branitelja HSS-a Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije Damir Lukač uvjeren je kako je cilj javne rasprave o Nacrtu Pravilniku o uvjetima, postupku i načinu ostvarivanja prava na besplatne udžbenike hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji besplatnim udžbenicima za djecu hrvatskih branitelja koja traje do 14.travnja, „stigmatizirati djecu hrvatskih branitelja i uvjeriti hrvatske građane kako ona uživaju povlastice u odnosu na ostalu djecu“. Nastavak je to, kaže u svom priopćenju Lukač, daljnjeg obračuna Kukuriku Vlade s hrvatskim braniteljima: „Da bude tragičnije ovaj put se obračunavaju s djecom hrvatskih branitelja!“, ogorčeni su branitelji iz HSS-a.

"Zašto niste primjerice otvorili javnu raspravu koja bi za cilj imala omogućivanje besplatnih udžbenika za sve učenike u RH?“ pita Lukač resornoga ministra Željka Jovanovića. Prema njegovom izračunu ta to bi trebalo osigurati 600 milijuna kuna. „Što je to za Vladu u kojoj sjedite, a koja je za automobile ,,ulupala“ preko 271 milijun kuna? Navedenim iznosom potrošenim na ,,limene ljubimce“ mogli ste osigurati besplatne udžbenike za 314.000 osnovnoškolaca (95%osnovnoškolaca u školskoj godini 2013/14). Ili je u iduću školsku godinu s besplatnim udžbenicima moglo krenuti 150.000 srednjoškolaca ( 83% trenutnog broja srednjoškolaca).“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.