Hrvatski radio

Radio Osijek

Mrsić: Zakon o radu je dobar, pratimo njegovu provedbu

12.09.2014.

13:42

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar rada i miovinskog sustava Mirando Mrsić sastao se danas u Osijeku s predstavnicima Gospodarsko-socijalnih vijeća svih pet slavonskih županija. Najviše se razgovaralo o novom Zakonu o radu.

Ministar Mrsić na početku je pohvalio Gospodarsko-socijalna vijeća u istočnoj Hrvatskoj jer smatra da rade kvalitetno i donose dobre zaključke. Izjavio je kako je primarni cilj sastanka upoznati se s novim Zakonom o radu kako bi u Vladi mogli reagirati na eventualne probleme u njegovoj provedbi. "Drago mi je da gospodarsko-socijalna vijeća u Slavoniji dobro funkcioniraju, da se raspravlja o problemima koji su važni za pojedinu županiju i za radne odnose u županijama i nastavit ćemo održavati ovakve sastanke s lokalnim GSV-ima", rekao je ministar Mrsić. 

Ipak, unatoč ministrovim pozitivnim razmišljanjima, predstavnici pojedinih GSV-a na lokalnoj razini istaknuli su u raspravi kako treba poboljšati komunikaciju s nacionalnim GSV-om jer, kako ističu, brojni zaključci kvalitetnih rasprava u Slavoniji završe negdje u Zagrebu u "ladicama", što nije dobro. 

Govoreći o novom Zakonu o radu, Mirando Mrsić je rekao da kako se može napisati najbolji zakon, no ako on nije "životan" i ako se ne provodi tada on - ne valja. "Zakon koji smo donijeli odgovara potrebama tržišta rada, ide za time da očuva radna mjesta što je izuzetno važno u Slavoniji koja ima veliki broj nezaposlenih, da zadrži tvrtke koje funkcioniraju te spriječi neprijavljeni rad."

"S treće strane želimo povećati radnicima sigurnost", izjavio je Mrsić podsjetivši kako se nisu dirale otpremnine i otkazni rokovi, ali je omogućio fleksibilnije radno vrijeme i pojednostavio restrukturiranje poduzeća i maksimalno štiti trudnice. 

Sudionike skupa pozdravio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić koji nije sudjelovao u raspravi. Cijelu izjavu ministra Miranda Mrsića poslušajte u tonskom zapisu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.