Hrvatski radio

Radio Osijek

Msgr Đ. Hranić "Budite radosni glasnici vjere!"

02.09.2014.

10:26

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju Đuro Hranić uputio je u povodu početka katehetske i školske godine 2014./2015., poziv školarcima na pohađanje vjeronauka, a vjeroučiteljima i katehetama poručio da budu "radosni glasnici vjere" kako bi župne zajednice postale "mjesta novih nada i novih snaga, koje vjernike ohrabruju da nastave živjeti svoj svakodnevni život snagom svjetla vjere."

Predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju Đuro Hranić uputio je  u povodu početka katehetske i školske godine 2014./2015., poziv školarcima na pohađanje vjeronauka, a vjeroučiteljima i katehetama poručio da budu "radosni glasnici vjere" kako bi župne zajednice postale "mjesta novih nada i novih snaga, koje vjernike ohrabruju da nastave živjeti svoj svakodnevni život snagom svjetla vjere." "Svjesna činjenice da je istina o kraljevstvu Božjemu jedina koja u potpunosti može čovjeka učiniti sretnim, Crkva želi iznova tražiti put do susreta s njim, kako bi mu posvjedočila istinu da 'radost evanđelja ispunja srce i cijeli život onoga koji susretne Isusa'. Ostvariti takav susret preduvjet je i bitna dimenzija svakoga evangelizacijskog i katehetskog djelovanja Crkve", istaknuo je Hranić.

Pritom je upozorio da "fast-food" tečajevi, bilo u pripravi za sakramente, bilo oni vezani uz produbljenje otajstva susreta s Bogom ili koji drugi oblik navještaja, ne ostavljaju dovoljno prostora za stvaranje ozračja autentična susreta među dionicima evangelizacijskog procesa. Usto se nekada "spasenjsko sredstvo milosrđa zamijeni oružjem strogosti" na različitim područjima crkvenog djelovanja. "Tako umjesto mostova gradimo barikade, na kojima se nikada nije moglo, niti se može ostvariti iskren i autentičan susret te upoznati prava istina o onomu kojega naviještamo", kaže Hranić. Umjesto stručnjake za apokaliptička pitanja ili namrgođene suce,drugi u nama moraju vidjeti radosne glasnike, stoji u njegovoj poruci katehetama, vjeroučiteljima i svećenicima. Hranić je djeci, mladima i roditeljima poručio da ih crkvena zajednica na početku nove katehetske i školske godine poziva na susret koji će se voditi "riječju koja je nošena ljubavlju". Za "bratsko putovanje s Crkvom" ništa drugo nije potrebno osim otvorenog srca. To se putovanje može ostvariti u vjeronauku u školi, u katehezi u župnoj zajednici, te u drugim oblicima života i djelovanja Crkve", napominje Hranić. "Jedino se na takav način, u susretu, u odnosu utemeljenom na riječi koja je nošena uzajamnom ljubavlju, može susresti prava Istina", kaže Hranić dodajući kako je toj istini ime Isus Krist.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.