Hrvatski radio

Radio Osijek

19:22 / 14.07.2014.

Autor: Radio Osijek/HRT

Mučna saborska rasprava zbog referenduma o ćirilici

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Saboru se cijeli dan raspravlja o odluci da se Ustavnom sudu podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici. Iz HDZ-a optužuju vladajuće da su oni zapravo nametnuli tu aferu kako bi prikrili probleme u vezi sa slučajem Perković. S druge strane zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zamjera organizatorima referenduma što se s tim žarom ne bore i za prava nezaposlenih jer je to važnija tema od ćirilice. Pljuštale su optužbe za veleizdaju, mjerilo se domoljublje, a zastupnicima nije manjkalo ironije za prepucavanja. Sve to pratili su i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, no za ulazak u Sabor morali su, zbog amblema Stožera, majice okrenuti naopako.

HDZ-ovi su zastupnici optužili jutros predsjednika Odbora za Ustav Peđu Grbina (SDP) da je lagao kad je rekao da su članovi HDZ-a na sjednicama radnih tijela poduprli prijedlog odluke da se referendumsko pitanje o dvojezičnosti uputi na ocjenu ustavnosti. Grbin je izvijestio da je Odbor za Ustav jednoglasno predložio da se Ustavnom sudu uputi referendumsko pitanje prema kojemu bi građani odlučili hoće li nacionalne manjine pravo na ravnopravnu službenu uporabu svojeg jezika i pisma imati u sredinama u kojima čine više od polovine, umjesto sadašnje trećine stanovništva. Obrazložio je kako je za Odbor nedvojbeno da je predloženo pitanje u neskladu s Ustavom jer se njime krši preambula Ustava u kojoj stoji da je Hrvatska država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina, kojima Ustav jamči pravo na slobodno izražavanje na svojem jeziku i pismu.

Davorin Mlakar (HDZ) optužio je Grbina da je iznosio lažne tvrdnje u ime Odbora. Kaže da HDZ-ovi zastupnici u Odboru nisu poduprli obrazloženje, nego samo odluku da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti. Grbin mu je uzvratio da su glasovali za odluku kakva je predložena u cijelosti te da su HDZ-ovi zastupnici to učinili i na sjednicama drugih saborskih odbora.
Željko Reiner (HDZ) tvrdi kako se nikad prije tako kratka odluka nije obrazlagala na čak 10 stranica. Ustvrdio je da Odbor prejudicira odluku Ustavnog suda i sugerira kakva bi ona na kraju trebala biti, a uvjeren je da će se zbog takvog pristupa parlamentarne većina situacija u Vukovaru dodatno radikalizirati.
Duje Marasović (HDZ) vladajuće je prozvao da su zbog skretanja pozornosti sa slučaja 'lex Perković' išli na širenje međuetničke mržnje. Napravili ste veleizdaju, i to triput - niste htjeli ovu državu, glasovali ste protiv nje, a sad širite međuetničku mržnju, ustvrdio je.
Josip Đakić (HDZ) zauzeo se za raspisivanje referenduma na inicijativu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Narod je rekao svoje, a vlast proizlazi iz naroda i ne možete ni s čim opravdati da je 632 tisuće potpisa skupljeno za ovaj referendum, rekao je.
Milorad Pupovac (SDSS) je HDZ prozvao za nedosljednost, podsjetivši da je ta stranka sa SDSS-om dogovarala završne dijelove Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Tada ste preuzeli inicijativu da se Hrvatsku uvede u EU i tada smo stvarali politiku koja je trebala zajamčiti manjinska prava. Sada ste se spremni pokazati kao nedosljedan politički akter, rekao je Pupovac HDZ-ovcima. Protivnike ćiriličnih ploča u Vukovaru upozorio je da do Sabora dolaze Ćirilometodskom ulicom, te da su najznačajniji spisi do 16. stoljeća pisani ćirilicom.
Njegovo je izlaganje izazvalo lavinu replika iz HDZ-a.
Kad ste govorili o ulicama, trebali ste reći da je u Vukovaru 1991. Ulica Stjepana Radića bila preimenovana u Ulicu Puniše Račića. Prešutjeli ste da je 15.500 ljudi stradalo u Vukovarsko-baranjskoj županiji, od čega su polovica civili, spočitnuo je Pupovcu Miroslav Tuđman. Referendumsku inicijativu tumači kao apel za poštivanje žrtava, a ne kao odbijanje ćirilice. Njegov stranački kolega Dujomir Marasović Pupovca je prozvao za demagogiju i govor mržnje s ciljem održavanja Hrvatske na križu, a Josip Đakić napao ga je da se do lani nije poklonio žrtvama Vukovara.
Josip Borić (HDZ) kazao je kako ima osjećaj da čelnika SDSS-a slovo 'U' žari, a slovo 'S' pali, i to žestoko. Pupovac mu je odgovorio da "S" za njega znači socijalizam. "A slovo 'U' znači ono što je uvijek bilo, a to je ustaštvo, za koje jasno znam koliko je oduzelo hrvatstvu i koliko mu danas oduzima svojim prisustvom u Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.