Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Brijestu obilježena 31. obljetnica pogibije Žarka Kaića

27.08.2022.

14:26

Autor: HRT Radio Osijek

obljetnica pogibije Ž. Kaića

obljetnica pogibije Ž. Kaića

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Uoči 28. kolovoza i 31. obljetnice pogibije snimatelja HRT-a Žarka Kaića dok je snimao prolazak tenkova JNA kroz osječko naselje Brijest, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja "Posljednji kadar" koje su prije tri godine podignuli Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek. 

Žarko Kaić poginuo je kada je jedan od oklopnih transportera, koji je kroz Brijest krenuo s tadašnjeg vojnog poligona C, zapucao na ekipu HRT-a, jedan je od 7 kolega poginulih u Domovinskom ratu, podsjetili su iz Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a. Žarko Kaić za HRT radio je 20 godina, sudjelovao i u izradi mnogih dokumentarnih snimaka, poput onih na početku rata u Aljmašu i Dalju. Ubijen je pucnjem iz vonog transportera JNA, tada je i teško ranjen tonski snimatelj Dragan Krička, a pod paljbom se našao i novinar Saša Kopljar. 

Zabilježili smo što su, na današnjem odavanju počasti, rekli dopredsjednik Hrvatskih ratnih izvjestitelja Hrvatskog radija Davor Buconić, branitelji Josip Fehir i Josip Palmaši, Milan Petrović koji je ranjenog Kričku prevezao u bolncu jer Hitna pomoć nije mogla prići  te izaslanik župana Antun Blažević i pročelnik gradskog Ureda za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Antonio Lozančić.

obljetnica pogibije Ž. Kaića

Galerija
obljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijek
obljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijekobljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijekobljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijekobljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijekobljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijekobljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijekobljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijekobljetnica pogibije Ž. Kaića , Foto: M.Kralj/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.