Hrvatski radio

Radio Osijek

Na današnji dan 1991. ubijen je Đuro Podboj

23.08.2018.

15:03

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Na današnji dan 1991., braneći odašiljač Belje od agresora jer je bio svjestan važnosti sprječavanja neprijateljske propagande, ubijen je tehničar HRT-a Đuro Podboj. Za taj zločin nitko nije odgovarao.

U spomen na Đuru Podboja, ubijenog na današnji dan prije 27 godina, članovi obitelji, predstavnici Odašiljača i veza,  HRT-a i Zbora ratnih izvjestitelja, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen- obilježja uz odašiljač koji nosi njegovo ime. Podboj je ubijen na radnom mjestu , a za taj zločin nitko nije odgovarao iako je podignuta kaznena prijava. Njegov sin Mario kaže: " Bio je to sam početak Domovinskoga rata, otac je uzeo godišnji da stvara državu, bio je ranjen pa se vratio na posao i onda je tragično završio ovdje, na odašiljaču. Vjerujem da svi u ovim baranjskim selima znaju tko je to učinio, ali nitko nikada nije istupio i pokazao prstom na počinitelje. On je bio jedan od hrvatskih branitelja , zaposlenik Odašiljača i veza, tada u sklopu HRT-a, koji je dao svoj život u sprječavanju informativne blokade Slavonije, Srijema i dijela Podravine. Važnost odašiljača u to vrijeme, emitiranje programa i širenja informacija i istine o Domovinskom ratu bilo je na prvom mjestu i on je zbog toga dao sve što je imao , najviše od sebe, život"- izjavio je Mario Podboj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.