Hrvatski radio

Radio Osijek

Na osječki Street Race Show Mate Rimac stigao s tri Nevere

11.09.2022.

21:03

Autor: Radio Osijek/TM

Na osječki Street Race Show Mate Rimac stigao s tri Nevere

Na osječki Street Race Show Mate Rimac stigao s tri Nevere

Foto: Grad Osijek / -

Nikad više publike u dosadašnjih 28. izdanja nije pratilo Street Race Show u Osijeku kao ove godine. Iznenađenje, koje nije bilo službeno navedeno u programu, bilo je kada su se na pisti za utrke u Sportskoj zračnoj luci Čepin pojavile tri nevere Mate Rimca.

Galerija
Na osječki Street Race Show Mate Rimac stigao s tri Nevere, Foto: Grad Osijek/-
Na osječki Street Race Show Mate Rimac stigao s tri Nevere, Foto: Grad Osijek/-Na osječki Street Race Show Mate Rimac stigao s tri Nevere, Foto: Grad Osijek/-

Svoj dolazak u Osijek Rimac je najavio dan ranije na svom Facebook profilu: „Osijek mi je u posebnom sjećanju - 2010. je bilo sve puno upitnika iznad glave kad smo prvi put došli s električnim autom. Između utrka se radilo i poboljšavalo, a utrke su bile “dan istine” - štoperica ne laže. Bilo je svega – polomljenih diferencijala i poluosovina (i traženje zamjenskih dijelova po osječkim auto otpadima i garažama), požara, strujnih udara, pobjeda, gubljenja… Ali uvijek je bila vrhunska ekipa i dobra zabava - na stazi i po kaficima. Već dugo želim da s Neverom odemo na Osijek Street Race. Sad se napokon potrefilo da sam slobodan za vikend dok je race. Bas se veselim!”

Puno se znatiželjnika okupilo oko Rimca i njegovih električnih jurilica. Među onima koji su uspjeli sjesti u Neveru, ali samo za slikanje, bio je i osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Na osječki Street Race Show Mate Rimac stigao s tri Nevere

Na osječki Street Race Show Mate Rimac stigao s tri Nevere

Foto: Grad Osijek / -

Rimac se prisjetio svojih početaka slaganja električnih automobila i svoje zelene BMW kockice kada su mu se svi podsmjehivali i govorili mu kako je blesav što je stavio 400 kg baterija u taj autić.

"Došao sam prve godine tu kao padobranac, bez alata i ičega. Posuđivali su mi svi svoj alat, pomagali mi sastavljati, tražili mi dijelove po otpadima i garažama ako bi mi nešto otpalo. Baš je bilo dobro'', prisjeća se Rimac.


Zelena BMW "kockica" s kojom je Mate Rimac sudjelovao na Osijek Race Showu 2010/2011.

Zelena BMW "kockica" s kojom je Mate Rimac sudjelovao na Osijek Race Showu 2010/2011.

Foto: FB Mate Rimac / -

„Kada sam se počeo baviti utrkama i preradama automobila krenuo sam s BMW-ovom 'kockicom' koju sam prepravljao na struju. U Osijeku su bile moje prve utrke, 2009. i 2010. godine, i to mi je bilo nešto posebno. Svi su me i tada čudno gledali, kao, kamo ću ja s električnim autom. Nitko nije vidio nikada električni auto, kamoli na utrci”, kaže Rimac.

Danas je bilo zanimljivo gledati Matine “tihe” i moćne tri Nevere kako bok uz najbrže cestovne automobile ruši rekorde staze. Jednu Neveru vozio je osobno Mate Rimac koji je istaknuo kako do sada Nevere nisu nikada sudjelovale ni na jednom Street raceu ovakve vrste, ali da ga za Osijek vežu posebne uspomene, jer je upravo na ovoj stazi započeo svoju auto karijeru.

S Neverama je u Osijek došao i crveni Ferrari koji je također bio za revijalnu utrku. Mate je jedva čekao sjesti u Neveru i 'zajašiti' stazu. U prvoj utrci s Ferrarijem Nevera je pobijedila, u drugoj, s drugom Neverom utrka je bila izjednačena, a onda je došao mali nabrijani audi od 1600 konja Darija Konopeka, višestrukog pobjednika Street racea. „Dimilo se na sve strane, Konopekov je motor pucao od snage 'rigajući vatru' kroz auspuh, a Nevera je tiho kao vjetar odjurila niz stazu i postavila rekord staze brzinom od 305 na sat. Konopek je tražio revanš jer je znao da njegova jurilica može bolje. I bio je u pravu”, piše 24 sata.

Zanimljive utrke na pisti dugoj 400 metara

"Prvi je race bio 2009. godine u Osijeku. Imali smo ih 28. Napreduje i sportski i organizacijski”, kaže organizator utrke Rudolf Kalkan iz Auto kluba Slavonija. Natjecatelji i gosti došli su iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hrvatske, u utrkama različitih kategorija natjecalo se 169 automobila i 28 motocikala. Bodovi koje osvoje ubrajaju im se za državna prvenstva. „Ima kurioziteta i ekstrema, čak doslovno i 2000 konja koji jure 300 na sat na 400 metara. Mate je iznenađenje ovog eventa. Počeo je s nama i sada je na neki način zatvorio krug. Čast nam je i privilegij što nam je došao s tri automobila koje svijet ne može vidjeti nigdje, a dovezao ih je kod nas", rekao je Kalkan.

„Čestitke svim sudionicima i natjecateljima, a posebno hvala organizatorima koji su omogućili da Osijek ponovo bude međunarodno središte utrka ubrzanja. Vidimo se u Osijeku i dogodine”, poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.