Hrvatski radio

Radio Osijek

Na poplavljenim područjima prijete i mine

21.05.2014.

08:51

Autor: Radio Osijek/web HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vladin Ured za razminiranje objavio je zemljovide minski sumnjivog područja u općinama Gunja i Vrbanja koje se nalaze na poplavljenom području Slavonije.

Na području Gunje nalazi se 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a radi se o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja Brčko. Za taj prostor ne postoji niti jedan izvorni zapisnik o miniranju, već se radi o procjeni da su na šumskim putevima i prosjecima postavljene manje količine protuoklopnih i protupješačkih mina. Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su s 29 tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla. Na prostoru Općine Vrbanja minski sumnjiv prostor čini površina od 661.514 četvornih metara. To područje od noćas je poplavljeno, jer voda nadire iz poplavljenog područja Republike Srbije, iz smjera naselja Jamene. Na području općine Vrbanja u minski sumnjivom području nalazi se šuma Debrinja, odnosno minski sumnjiv prostor na šumskim površinama i prosjecima, što potkrepljuju četiri izvorna minska zapisnika sa 683 protupješačke mine PMA-1, PMA-2 i PMA-3 te 48 protuoklopnih mina TMA-3.


Postoji mogućnost da voda odnese mine na područja koja su već razminirana prijašnjim projektima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), jer se radi o području nižem od onoga na kojem se trenutno nalaze mine. Točno područje nije moguće predvidjeti, s obzirom na nepredvidivost dotjecanja poplavnih voda. Područje općine Vrbanja obilježeno je s 30 oznaka minske opasnosti (18 velikih i 12 malih tabli). Male table su vezane žicom za stabla, a velike su zabodene u zemlju. Ta su područja obišle terenske ekipe Hrvatskog centra za razminiranje, u koordinaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.
Stručnjaci HCR-a stupili su u kontakt i stavili se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva, kao i s predstavnicima Centra za razminiranje BiH te Srbije, s kojima će se formirati zajedničko povjerenstvo stručnjaka koji će pratiti stanje na terenu. Prvi sastanak povjerenstva zakazan je za petak, 23. svibnja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.