Hrvatski radio

Radio Osijek

Nacionalne manjine na području zapadnog Balkana

02.06.2023.

17:56

Autor: HRT Radio Osijek

konferencija FUEN-a

konferencija FUEN-a

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

U organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, u Kopačevu je počela dvodnevna konferencija Nacionalne manjine na području zapadnog Balkana. Riječ je o konferenciji Federalističke unije europskih nacionalnih manjina, a nazoči i predsjednik FUEN-a Lorant Vincze.

FUEN je osmišljen kako bi zastupao interese nacionalnih manjina, u 47 zemalja Europe živi i djeluje oko 340 autohtonih nacionalnih manjina, to je više od 100 milijuna ljudi tako da je svaki sedmi stanovnik pripadnik nacionalne  manjine ili etničke grupe. U Kopačevu su se okupili predstavnici niza zemalja, osim Hrvatske i iz Albanije, BIH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, Mađarske, Slovenije, Rumunjske, Bugarske i Grčke.  Među temama su one o procesu proširenja europskih integracija, o manjjinskim instiitucijama, obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, političkom predstavljanju manjina... Zabilježili smo što su rekli rekli predsjednik Demokratske zajednice Mađara, saborski zastupnik  Robert Jankovics, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler,  predsjednik Njemačke zajednice-Zemaljske udruge Podunavskih Švaba i bivši potpredsjednik FUEN-a Vladimir Ham i načelnik Sektora za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja Nandor Csapo.  

konferencija FUEN-a

konferencija FUEN-a

konferencija FUEN-a

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.