Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrade "Krunoslav Sukić" mirotvorcima

09.12.2014.

11:24

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava dodijelio je ovogodišnje mirovne nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“.

 

Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“dodjeljuju se od 2009. godine za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja. Utemeljene su u znak sjećanja na jednog od osnivača Centra, mirovnog aktivista i humanista Krunoslava Sukića. Nagrade su primili pastor iz Velike Britanije Clive Richard Fowle, Staša Zajović iz srbijanske udruge „Žene u crnom“ i Bojan Glavašević. Cliveu Richardu Fowleu, putniku mirotvorcu, nagrada je dodijeljena za dugogodišnju potporu ratom povrijeđenim ljudima i zajednicama u istočnoj Hrvatskoj – Osijeku, Vukovaru, Slavoniji i Baranji – na njihovu putu oporavka, obnove povjerenja i pomirenja. Od svoje mladosti posvećen je dijalogu između zapadne i istočne Europe. Osamdesetih godina, prije pada 'olovne zavjese', odlazio je u istočnu Njemačku. Od rata, već 20-ak godina, hoda uz ljude i zajednice u ratom zahvaćenoj istočnoj Hrvatskoj – ističu u Centru za mir.

Staši Zajović i „Ženama u crnom“ iz Beograda nagrada je uručena za njihov dugogodišnji, javni, dosljedan i prepoznatljiv antiratni i mirotvorni angažman. Od prvih ratnih pohoda 1991. do današnjeg dana „Žene u crnom“ postale su simbolom otpora ratovima na ovim prostorima – stoji u obrazloženju.

Bojanu Glavaševiću dodijeljena je zbog spremnosti da svoj životni odabir – ne mrzim ali mi je stalo – svjedoči i živi u vrijeme, i unatoč, rastućeg vala netrpeljivosti. Bojan Glavašević je osoba koja radi hrabre i za današnju Hrvatsku neuobičajene izbore – ističu u Centru za mir dodajući kako ga mnogi napadaju jer ne ispunjava nametnuta očekivanja drugih već uspijeva biti svoj.Priznanje za rad u zajednici uručeno je učenicima i nastavnicima Osnovne škole Eugena Kumičića iz Rijeke, a za knjigu godine Dinku Telećanu za roman „Dezerter“. Posebno priznanje i zahvala Odbora nagrade dodijeljeni su Ani Kvesić za osobni doprinos i video dokumentiranje mirovnog aktivizma. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.