Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji med je....

04.10.2014.

13:14

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Dana meda Hrvatske koji se održavaju u Osijeku danas su ocijenjene kvalitete sortnih vrsta meda te proglašeni najbolji proizvodi i pakovine meda.

U HGK Županijskoj komori Osijek održan je stručni skup o hrvatskom pčelarstvu te predstavljena istraživanja na testnim pčelinjacima u Hrvatskoj. Proglašeni su rezultati natjecanja 19. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, 13. ocjenjivanje pakovina meda i pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira te 10. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda.
Rezultate natjecanja predstavio je u programu Radio Osijeka predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek, što možete poslušati u prilogu.
Hrvatski je med odlične kvalitete, naglašava Bilek. U ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj imamo nekoliko šampiona - šampion kadulje je OPG Matahlija iz Lopara, šampion kestena OPG Antolčić Velika Gorica, šampion bagrema Obiteljsko pčelarstvo Škrlec iz Radoboja, a ukupni je pobjednik u Hrvatskoj upravo kaduljin med iz Lopara.
U konkurenciji pakovina meda, pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira nagrade su otišle u Veliku Goricu.
U ocjenjivanju kvalitete pića od meda i na bazi meda odlučeno je da se najbolje medne rakije prave se u Ivankovu, Velikoj Gorici i Pleternici, dok su najbolje ocijenjeni likeri oni iz Donjeg Miholjca.
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju morali smo ukinuti zabranu miješanja hrvatskih s medovima koji nisu iz naše zemlje. Bilek je upozorio građane da pri kupovini meda, posebice u trgovačkim lancima, dobro obrate pozornost na deklaraciju jer takav miješani med deklariran je kao da je proizveden u Republici Hrvatskoj s tim da su zemlje porijekla EU i izvan EU. Nažalost, nigdje ne piše koliko je to meda iz Hrvatske (dovoljno je i 1 posto), a koliko izvan nje. Preporuka je med kupovati izravno od pčelara koji proizvode med iz svoga kraja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.