Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji medljikovac iz Županje

02.10.2021.

13:08

Autor: Željka Bačić

Radio Osijek, Ž.Bačić

Radio Osijek, Ž.Bačić

Foto: - / -

U Županijskoj komori Osijek proglašeni su pobjednici i dodijeljena priznanja na 26. ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda, 20. ocjenjivanju pakovina meda i pića te na 17. ocjenjivanju kvalitete pića od meda. Ukupni je pobjednik med medljikovac Danijela Čajka iz Kuće meda Županija.

Osijek je već 140 godina kolijevka pčelarstva i ta se djelatnost uspješno nastavlja i dalje unaoč sve težim pčelarskim godinama nastalim zbog klimatskih promjena. Na ovogodišnjem ocjenjivanju  je analizirano 97 uzoraka, od toga 27 iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Bilo je manje uzoraka sortnih vrsta, od bagrema, lipe i kestena, a više  cvjetnog meda i medljike, ali kvaliteta je neupitna, rekao je viši suradnik na Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Igor Mikulić. Potvrđuju to i 34 zlatne medalje, 56 srebrnih i 17 brončanih. Ukupni pobjednik je Danijel Čajko iz Kuće meda Županja za med medljikovac. Pčelama se bavi 10 godina nastavljajući obiteljsku tradiciju, bori se sa sve težim uvjetima za pčelarenja, a godišnje, kaže, ostvari 5 do 6 tona meda. Šampion bagremovog meda je Mikica Os d.o.o. iz Osijeka, a kaduljinog meda OPG Matahlija  iz Lopara. Najbolje ocijenjena pakovina  proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda je iz Vrgorca i Pčelarstva Turić, a kao najbolji suvenir priznanje je dobilo Obiteljsko pčelarstvo Trstenjak  Mačkovec iz Čakovca. Najbolje ocijenjeno medeno piće je iz donjomiholjačkog OPG-a Sanja Božić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.