Hrvatski radio

Radio Osijek

Napokon dolaze u posjed odavno plaćenog stana

29.03.2014.

09:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema svemu sudeći, stanovi u zgradi u Ružinoj ulici od broja 118 do 122 uskoro dolaze u posjed onih koji su dali novac za njihovu izgradnju. Zgrada je dobila uporabnu dozvolu, a s banka koja je u međuvremenu postala njezinim vlasnikom priznat će udio kojom su građani investirali gradnju tog objekta.

Na svoj problem građani su skrenuli pozornost u studenom prošle godine, kada su ga iznijeli na redovitom prijamu građana osječkoga gradonačelnika Ivana Vrkića, koji se zatim osobno angažirao u pronalaženje rješenja. 

Podsjetimo, iako su s izvođačem radova sklopili valjane ugovore o kupnji stana i predfinancirali tu kupnju u visokom postotku, neki čak i u cjelokupnom iznosu, stanove nisu mogli preuzeti, jer je nad izvođačem radova, vinkovačkom tvrtkom Triangl d.o.o., pokrenut stečaj. Gradnja objekta stala je 2009. pri samom završetku radova, a 15 kupaca, koji su stanove odavno već otplatili i još 2007. trebali dobiti ključ u ruke, i dalje čekaju useljenje. Kako je zgrada u međuvremenu bila napuštena, parketi su propadali, stanovi se nisu grijali pa je vlaga učinila svoje, a potpuno nova dizala stajala su u podrumu punom vode.

"Gradonačelnikovi razgovori i pregovaranje s bankom Erste & Steiermärkische bank d.d. iz Rijeke, koja je postala vlasnikom zgrade, urodili su plodom na način da će banka priznati sva do sada uplaćena sredstva kupaca, te na taj način konstruktivno i u duhu fair playa omogućiti kupcima koji su isplatili cjelokupan iznos ulazak u posjed, a ostalima mogućnost zatvaranja financijske konstrukcije i uplate cjelokupnog iznosa kako bi mogli ući u posjed stana", ističu u gradskoj upravi.

Gradonačelnik Ivan Vrkić jučer je predstavniku Erste banke Mariju Šapini uručio Uporabnu dozvolu temeljem koje građevina može biti evidentirana u katastru, priključena na komunalnu i drugu infrastrukturu, te dobiti energetski certifikat, a vlasnici stanova napokon riješiti svoj imovinsko-pravni status, odnosno  upisati se u zemljišne knjige (Gruntovnicu) i raspolagati svojom imovinom. 
"Ovo je prva uporabna dozvola ove godine izdana za višestambenu građevinu na području grada Osijeka. Također je ovo prva uporabna dozvola izdana temeljem novog Zakona o gradnji (NN br. 153/13), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine," ističe glasnogovornik Grada Željko Lončar. Kako je najavio Šapina pred bankom je izrada konačne verzije troškovnika i raspisivanje pozivnog natječaja za izvoditelja radova. "Iako je nezahvalno, posebice u ovom slučaju, davati prognoze, ali do useljenja bi moglo doći krajem ljeta, najkasnije s jeseni", rekao je Šapina. 
Za gradonačelnika Ivana Vrkića je najvažnije što cijeli slučaj, za razliku od većine drugih, nije završio na sudu i uvjeren je da će konačnica ove priče biti pozitivna. "Raduje me informacija da su neki od budućih stanara već dali izraditi i namještaj po mjeri", kaže Vrkić. Petnaest stanova u zgradi je prodano, dok će ostalih 28 biti ponuđeno tržištu. Gradonačelnik je obećao da će, ako 
tržište ne bude reagiralo, ponuditi Gradskom vijeću na razmatranje da Grad za potrebe vlastitog fonda otkupi dio stanova. Bili bi to stanovi za potrebe socijalno ugroženog dijela stanovništva koji ostvaruju pravo na korištenje stambenog prostora u vlasništvu Grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.