Hrvatski radio

Radio Osijek

Nasip izgrađen prema projektu - izostale dodatne analize

03.07.2014.

13:29

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio je kako je stručno povjerenstvo preliminarno utvrdilo da je nasip kod Rajeva Sela koji je popustio pred nabujalom Savom bio izrađen u skladu s projektom, ali da su projektant i izvođač radova trebali načiniti dodatne analize tla na kojem je nasip izgrađen. Nasip je, kako je utvrdilo povjerenstvo, popustio zbog "hidrauličnog sloma podložnog tla tijela nasipa", drugim riječima, da se nasip raspao nakon što je voda "razbila" tlo na kojem je sam nasip izgrađen.

Veliki pritisak vode napravio je erozivne kanale u tijelu i podlozi nasipa te je došlo do njegova slijeganja.
"Od 214 kilometara nasipa koje je bilo izloženo ogromnom pritisku milenijskih voda postojala je vrlo velika opasnost da nasip popusti na desetak mjesta. Međutim, nasip je popustio kod Rajeva Sela, tamo gdje je najmanje trebao. Riječ je o nasipu koji je građen tijekom 2010. i 2011., znači riječ je o novom nasipu", rekao je Jakovina na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.
"Govorimo da je nasip napravljen na osnovu projektno-tehničke dokumentacije i povjerenstvo je reklo da je napravljen sukladno struci. Je li trebalo napraviti dodatne analize vezane uz kvalitetu i homogenost tla na kojem se radi nasip - vjerojatno da", izjavio je Jakovina. To su prema njegovu mišljenju trebali učiniti projektanti i izvođači radova. Dodao je da druge institucije, osim povjerenstva, nastavljaju istragu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.