Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavlja se razminiranje u četiri županije

05.03.2014.

21:03

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polovicom ožujka počet će razminiranje na području četiriju županija: Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, bit će razminirano više od deset četvornih kilometara, a poslovi razminiranja izvodit će se na temelju 12 ugovora potpisanih danas u Hrvatskome centru za razminiranje.

Realizacijom tih ugovora bit će razminirane sve oranice na području Vukovarsko-srijemske županije, a u potpunosti će od mina biti očišćeno područje budućega centra planinskoga turizma "Sveto brdo", kao i cjelokupni minski sumnjivi prostor općine Velika, priopćio je Ured za razminiranje hrvatske Vlade.

                    

Razminiranje na tim područjima počet će nakon 14. ožujka, a posao će trajati oko 50 radnih dana, nakon kojih će zajednici biti vraćeno deset četvornih kilometara do sada minski sumnjivog prostora. Poslovi razminiranje financiraju se iz državnoga proračuna, a njihova ukupna vrijednost je 84,5 milijuna kuna. Na tim projektima bit će angažirani gotovo svi kapaciteti hrvatskih tvrtki ovlaštenih za poslove humanitarnog razminiranja. Podsjeća se da je početkom siječnja ove godine potpisano šest ugovora o razminiranju 4,3 četvornih kilometara na području Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost tih poslova je 40,8 milijuna kuna, što se također izdvaja iz državnoga proračuna, a njihovom realizacijom bit će polovicom ove godine u potpunosti razminirana Dubrovačko-neretvanska županija.

                  

Tim aktivnostima počeo je postupak razminiranja više od 14 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u sedam županija, a za to se iz proračuna u ovoj godini izdvaja više od 124 milijuna kuna. U Uredu za razminiranje u tijeku su pripreme projekata za korištenje novca iz fondova Europske unije (EU) u 2015. godini.  Istovremenim otvaranjem ponuda za više projekata nastoji se olakšati planiranje poslovanja tvrtki za razminiranje i osigurati smanjenje njihovih troškova, stoji u priopćeju.

/HINA/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.