Hrvatski radio

Radio Osijek

Nastavljeno suđenje za aferu Sibinj

25.03.2014.

13:31

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iznošenjem završnih riječi obrane danas je na Županijskom susu u Osijeku nastavljeno suđenje za aferu Sibinj u kojemu se optužene tereti kako su Općinu Sibinj oštetili za 58 milijuna kuna, a Republiku Hrvatsku za više od 3 milijuna kuna.

Nakon iznošenja završnih riječi tužiteljstva zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić jučer je zatražila osuđujuće presude za sve optužene, a danas su na suđenju za aferu Sibinj završne riječi iznosili branitelji optuženih. Odvjetnik Ivice Batinića Dražen Matijević ocijenio je kako tijekom suđenja ničim nije dokazano postojanje dogovora da se određenim trgovačkim društvima, na unaprijed dogovorenim natječajima, omogući stjecanje vlasništva nad visokovrijednim parcelama građevinskog zemljišta, a samim time i predložio da se njegova branjenika oslobodi. Odvjetnica umirovljenog generala Mladena Kruljca Martina Ćerluka - Pavleković također je istaknula kako tijekom suđenja nisu dokazane činjenice iz kojih bi proizlazila krivnja generala Kruljca za zlouporabu položaja i ovlasti kojima je u uređenju zemljišta gospodarske zone Sibinj postupao protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića. Braniteljica Ćerluka - Pavleković dodala je i kako se legalan angažman Hrvatske vojske na uređenju zemljišta vidi iz iskaza brojnih svjedoka, među ostalim i tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Stjepana Mesića.

Odvjetnici Miškovića i Rimca također su za svoje branjenike zatražili oslobođenje od optužbi, smatrajući da im krivnja nije dokazana. Suđenje se nastavlja sutra završnim govorima branitelja ostalih okrivljenika, a nakon toga bit će poznato kada će biti donesena presuda za šestoricu optuženih. Osim generala Kruljca to su Ivica Batinić, Ivan Mišković, Ivan Rimac, Željko Garić i Zdravko Sočković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.