Hrvatski radio

Radio Osijek

Navodnjavanje do 2020. godine

25.03.2014.

13:03

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskim vodama i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije intenzivno priprema 13 velikih sustava navodnjavanja na našem području.

U Osječko-baranjskoj županiji moglo bi se navodnjavati gotovo 70 tisuća hektara poljoprivrednih površina, a mjere navodnjavanja nisu samo sprječavanje šteta od suše nego ih treba promatrati kao poticaj razvoju visokodohodovnih poljoprivrednih kultura kao što su sjemenski materijal, povrće i voće- istaknuto je na današnjem sastanku osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića, njegovih suradnika te predstavnika velikih tvrtki koje su kao krajnji korisnici zainteresirani za uključenje u 13 postojećih projekata navodnjavanja u županiji koji obuhvaćaju 30 tisuća hektara poljoprivrednih površina. Župan Šišljagić istaknuo je pritom kako je u suradnji s Hrvatskim vodama i Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova dovršeno projektiranje 13 sustava navodnjavanja na području županije. Oni će biti nominirani za financiranje iz fondova Europske unije i trebali bi biti dovršeni do 2020. godine. Prvi sustavi za navodnjavanje za 13.400 hektara bit će dovršeni do 2018. godine. Samo taj projekt vrijedi više od 340 milijuna kuna. "Županija još od 2005. godine priprema planove navodnjavanja u sklopu Nacionalnog operativnog programa", podsjetio je župan Šišljagić te dodao kako je danas potpisao prijavu za dva sustava navodnjavanja (Karašica i Dalj) koji su vrijedni više od 110 milijuna kuna. Hladnjače, sortirnice i pakirnice, regionalni distribucijski centar voća i povrća također su među prioritetima županije, smatra Šišljagić, jer je zapravo najvažniji dio u cijeloj ovoj priči kako uskladištiti i prodati poljoprivredne proizvode s navodnjavanih površina.

Željko Kraljičak, Vladimir Šišljagić, Silva Wendling

Među zainteresiranim tvrtkama je i osječki Novocommerce čiji je direktor Ivo Brzica izjavio da bi na lokaciji Budimci-Krndija mogli izgraditi sustav vrijedan gotovo 13 milijuna kuna za 560 hektara zemljišta te se orijentirati na proizvodnju povrća, sjemenskog i sadnog materijala, a u skladu s pravilima struke najmanje što se može dobiti jesu dvije žetve ratarskih kultura godišnje. 

Vladimir Šišljagić                           Ivo Brzica 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.