Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne intervenirajte sami, redovito čistite i provjeravajte dimnjake

14.01.2022.

13:20

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

dimnjačar iz tvrtke Dimnjak

dimnjačar iz tvrtke Dimnjak

Foto: HRT / HRT

Posljednjih dana zabilježen je veći broj požara na dimnjacima. "Blage zime, kratka razdoblja s iznimno niskim temperaturama razlog su što građani ne posvećuju dovoljnu popzornost održavanju dimnjaka. No, istrošeni i stari dimnjaci u kombinaciji s neprimjerenim krutim gorivom velika su opasnost za svako kućanstvo", rekao je u programu Radio Osijeka direktor tvrtke "Dumnjak" Dejan Lončarić.

"Uz redovito održavanje i čišćenje dimnjaka, posebnu pozornost treba obratiti na izbor goriva. Čest su uzrok požara neodržavani dimnjaci, predimenzionirane građevine, mokra su drva loš izbor za loživo jer brzo stvaraju velike količine čađi u dimnjaku. Kada se čađ nagomila i zapali, dolazi do požara dimnjaka", upozorava Lončarić.

Osječki dimnjaci

"Stanje dimnjaka u gradu Osijeku, na području koje mi pokrivamo, prilično je loše. To se posebno odnosi na dijelove grada sa starijim zgradama, s dimnjacima koji su građeni od pune opeke, od cigle koja je svoje "odradila". Kada se stalno koristi i čađ prodire u strukturu građevine, dimnjaci postaju porozni i dotrajali. U Osijeku imamo između 6500 i 7000 zidanih dimnjaka samo na plinskim uređajima. Veliki je broj dimnjaka problematičan u starijim gradskim naseljima poput Vijenca Ljube Babića, Ivana Česmičkog, Petra Svačića ili Vijenca Ivana Meštrovića. Tu apeliramo na upravitelje zgrada, suvlasnike, kao i vlasnike kuća da barem jedamput mjesečno - preporuka je to struke - očiste dimnjake na kruto gorivo, posebice starije" nastavlja direktor Lončarić.

Ne improvizirajte, provjeravajte dimnjake

Temeljno je upozorenje da se s dimnjacima ne smije improvizirati, samostalno ih rekonstruirati, nadograđivati ili u njima praviti nove otvore, te, ako se primjeti bilo što sumnjivo, odmah pozvati stručnu pomoć. "Čađ u posljednje vrijeme češće uklanjamo mehanički a ne spaljivanjem, jer je konstrukcija većine dimnjaka loša, a stijenke nagrižene. Kada ložimo, ne smijemo kao gorivo koristiti plastični otpad, ambalažu, tehnološko drvo, parket i slične materijale jer proizvode veliku količinu čađi koja, kad se zapali, uzrokuje požar", kaže naš sugovornik.

Dimnjačara ima dovoljno, nas teren izlaze u slučaju požara odmah kada mogu intervenirati, dakle kada se građevini može pristupiti. Za hitne intervencije nećete čekati duže od 24 sata, a za sve ostalo djelatnici će "Dimnjaka" na teren izaći za najviše 7 dana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.