Hrvatski radio

Radio Osijek

NE! nasilju nad ženama

22.09.2014.

09:32

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u znak sjećanja na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Tragedija se dogodila za vrijeme brakorazvodne parnice, u kojoj je Mato Oraškić ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, te ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Za to je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.
Hrvatska od 2004. taj dan obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koje se najčešće događa u obiteljskoj zajednici, uglavnom od strane partnera.
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se i u Osijeku. U Informativnom centru Policijske uprave u trgovačkom centru Avenue Mall Ženska udruga Izvor postavila je izložbu tematskih plakata i informativne materijale.
Tim povodom oglasio se Forum žena SDP-a priopćenjem u kojem se ističe da “nasilje nad ženama nije samo ženski problem već društveni problem koji seže puno dalje od same žrtve  i počinitelja te njihove obitelji, on seže prema društvu i zajednici u cjelini.” 
“Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ne odnosi se samo na obiteljsko nasilje, nego na borbu protiv nasilja nad ženama u svim oblicima, a glavni je cilj potaknuti društvo i institucije na akciju i međusobnu suradnju”, poručuje se u priopćenju Socijaldemokratskog foruma žena u kojem se proziva Gradski odbor za ravnopravnost spolova za neaktivnost. Nakon prozivke iz SDP-a, priopćenjem je reagirala i predsjednica Gradskog odbora za ravnopravnost spolova Ivana Matić koja poziva na suosjećanje sa svim ženama koje trpe nasilje u svojim obiteljima, na radnim mjestima i društvu u cjelini. “Statistički podaci pokazuju da se stopa obiteljskog nasilja smanjuje, međutim, unatoč svim naporima nadležnih institucija, preventivnim mjerama i zakonskoj regulativi i dalje je prisutno u svim društvenim slojevima, a u njegovu sprečavanju nije učinjen veći iskorak”, zaključuje Matić navodeći da se tom problematikom odbor bavi tijekom cijele godine.
U više od 80% slučajeva obiteljski nasilnici su muškarci. Lani je zbog toga prekršajno kažnjeno 13.800 osoba, a u prvih šest mjeseci ove godine 8000.
Najčešći razlozi za obiteljsko nasilje su fizički i verbalni sukobi, najave razvoda braka i prekid veze, otkrivanje ljubavnika ili ljubomora. Ubojstva se najčešće događaju u populaciji od 30 do 50 godina, većina počinitelja obiteljskog nasilja ima srednje obrazovanje, a u 25% slučajeva bili su alkoholizirani.
Statistički podaci pokazuju da se stopa obiteljskog nasilja smanjuje, međutim, unatoč svim naporima nadležnih institucija, preventivnim mjerama i zakonskoj regulativi i dalje je prisutno u svim društvenim slojevima, a u njegovu sprečavanju nije učinjen veći iskorak, upozoreno je prije nekoliko dana na stručnom skupu održanom u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji.
Prema nekim globalnim pokazateljima, treba proći sedam godina od početka nasilja da žrtva prvi put odluči prijaviti obiteljskog nasilnika. Razlog mogu biti predrasude, jer je još uvijek uvriježeno mišljenje da je to privatna stvar, ili pak zato što se žrtva boji i misli da svoj problem ne može riješiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.