Hrvatski radio

Radio Osijek

Ne zna se sudbina 72 nestale osobe

28.03.2014.

13:34

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedina želja obitelji nestalih i zatočenih jest saznati istinu - ponovljeno je to danas prilikom obilježena 20. obljetnice postojanja Udruge obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osječko - baranjske županije.

Od 18.000 nestalih osoba, evidentiranih na početku agresije, Hrvatska u ovom trenutku traga za još 1663 osobe.

7666 pronađeno je u zatvorima i logorima, a na teritorij Srbije i Bosne i Hercegovine  odvedeno je 4000 koji su se, nakon provedenog postupka oslobađanja, vratili svojim obiteljima, rekao je na polaganju vijenaca kod zajedničke grobnice posmrtnih ostataka iz Domovinskog rata na Centralnom groblju u Osijeku, u povodu obilježavanja  dvadesete obljetnice postojanja  Udruge obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Predsjednik Komisije za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić: "Riješeno je 90 posto slučajeva nestalih, ali s tim nećemo biti zadovoljni dok se ne riješi sudbina i posljednje nestale osobe."
Hrvatska je Vlada osigurala dostatna sredstva za traženje nestalih, ističe Grujić te naglašava kako postoje tehnički i kadrovski resursi kojima se vrlo brzo može realizirati svaka dojavu i pronaći masovna ili pojedinačna grobnica ali su problem informacije koje dosta polako stižu.

Jedna od članica Udruge Manda Vadlja za Uskrs i Božić obavezno zapali svijeću na Centralnom groblju za sve mrtve, pa i za svog supruga za kojeg ne vjeruje da je živ, no za njim već gotovo četvrt stoljeća bezuspješno traga. "Što vi mislite, pa ja imam 60 godina, a među najmlađim sam članovima. Koliko je starih i nemoćnih koji još uvijek traže svoje najmilije. Znam za staricu iz Našica, članicu naše udruge koja se i dalje ne miri s činjenicom da joj nema djeteta", ispričala je Manda Vadlja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.