Hrvatski radio

Radio Osijek

Nema dobrog odgoja bez obitelji!

25.12.2014.

18:56

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon ponoćke i jutarnje mise na sam Božić, koje su predstavljale svojevrsnu božansku idilu, ovo misno slavlje uvodi nas dublje u teologiju samog Božića, rekao je na početku mise nadbiskup Srakić i dodao kako je Božić uvijek bio blagdan ponovnoga rođenja te zatim zapitao – što su vidjeli Marija, Josip i pastiri u Betlehemu?

 

Svečanu božićnu misu u konkatedrali svetog Petra i Pavlau Osijeku predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, monsinjor Marin Srakić u zajedništvu sa župnikom Adamom Bernatoviće, župnim vikarom Pavaom Mikulčićem, tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata Marijom Brkićem, vlč. Tomislavom Lasićem i vlč. Vladimirom Mikrutom, a posluživao je đakon Ilija Dogan.  „Oni nisu vidjeli neko veliko čudo, nego dijete položeno u jasle. To dijete ne zna govoriti, a ipak je Riječ koja je postala Tijelom, koja je došla promijeniti srce i život ljudi. A danas na dan svog rođenja, to dijete govori samo sa svojim prodornim plačem, koji želi potaknuti srce, koji traži očeve i majke da ga tješe, pomažu mu rasti, da ga štite i da ga zaodjenu u hladnoći. Zajedno s tim djetetom to traže i maleni nama bliski i daleki, djeca koja su žrtve svake vrste. Isus je stao u obranu djeteta oštrim riječima: „ Onomu tko bi sablaznio jednoga od ovih mojih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da padne u dubinu morsku (Mt 18,6)“, rekao je mons. Srakić. Moderno društvo nameće nekakvu novu kulturu odgoja bez obitelji ili bez njenog utjecaja, rekao je nadbiskup i posebno naglasio - dijete treba rasti i biti odgojeno u obitelji kao temelju društvenosti i društva. Na Božić, dodao je, djeci se pridružuju straci, stranci, bolesni, osamljeni, razočarani, svi siromasi svijeta jer „svi očekuju taj Dan, Zoru novoga rođenja. Ne traže previše. Samo da budu prihvaćeni kao članovi ljudske obitelji. U njihovo ime moleći i plačući Betlehemsko dijete traži za sve malo ljubavi. U tome se sastoji Božić - on je molba ljubavi koju upravljaju slabi. Ovo dijete položeno u jasle prvi je odgovor na krik slabih.

Isus, Učitelj i Spasitelj svih, došao je u Božje ime da nitko ne bude prepušten svojoj nemoći“. Potom je nadbiskup Marin uputio čestitku za Božić - sa željom da svatko od nazočnih, od onih u službi i na mjestu što ih je podarila božanska providnost, bude graditelj društva koje prihvaća Božji dar u znaku Djeteta, raduje se i promiče život

/tekst i foto web ĐON/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.