Hrvatski radio

Radio Osijek

Nema predaha za Slavoniju

20.05.2014.

07:04

Autor: Višnja Ružojčić/Marija Petrinović/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nema predaha za Slavoniju, jer nakon još jedne neprospavane noći nastavlja se borba s poplavama. Nažalost pronađena je i druga žrtva, a još se jedna osoba smatra nestalom. Policija je zbog sigurnosti zabranila ulazak u poplavljena područja.

Iako u županjskoj Posavini vodostaji polako padaju, opasnost još nije prošla. I Vodostaj Save kod Slavonskoga Broda pada iz sata u sat, ali treba biti oprezan. Dežuralo se cijelu noć jer su nasipi natopljeni pa propuštaju. Na području cijele Brodsko-posavske županije ni danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a u Slavonskome Brodu neće raditi ni vrtići.Ministar zdravlja Rajko Ostojić u Županji će sudjelovati na sastanku Kriznog stožera Vukovarsko-srijemske županije, a raspravljat će o zdravstvenim mjerama poduzetim na poplavljenom području i zdravstvenim potrebama stanovništva  Nakon toga, ministar će u Drenovcima razgovarati s djelatnicima timova hitne medicinske službe, a  razgovarat će i sa  stradalnicima iz općine Gunja koji su smješteni u prihvatnom centru u Cerni. Pomoć Slavoniji šalju građani iz cijele Hrvatske. Gotovo nema grada, općine, udruge, institucije, tvrtke i političke stranke koja se nije uključila u prikupljanje pomoći stradalima u poplavama. U organizaciju pomoći uključila se i Hrvatska radiotelevizija. Pozvala je svoje djelatnike da danas i sutra donesu donaciju higijenskih potrepština, vode i dječjih potrepština, što je prema stanju na terenu prioritetna potreba. Zagrebačka banka odlučila je da će klijentima kojima je u poplavama stradao dom, bez ikakvih dodatnih troškova, omogućiti jednogodišnji moratorij na kredite. Varaždinska "Vindija" u prihvatilišta u Slavoniji poslala je više od šest tona prehrambenih proizvoda, mlijeka, sokova i mesnih prerađevina.  I "Kraš" je stradalima u poplavi poslao oko 20 tona osnovnih namirnica i svojih proizvoda.   
   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.