Hrvatski radio

Radio Osijek

Vode u Osijeku dovoljno, kakvoća iznimno dobra

20.07.2022.

13:41

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Vodovod Osijek

Vodovod Osijek

Foto: Radio Osijek / HRT

"Vode će u Osijeku biti dovoljno čak i ako srpanj i kolovoz doista budu najvreliji, a razina Drave najniža u povijesti mjerenja", rekao je u razgovoru u programu Radio Osijeka član uprave Vodovoda, direktor Marko Eljuga. Pojasnio je da osječki Vodovod za piće prerađuje vodu iz podzemnih bunara, spremni su prerađivati i vodu iz rijeke Drave ukoliko opadnu razine podzemnih voda, a kakvoća vode koju piju Osječani - iznimno je dobra.

Direktor Eljuga pojasnio je da vodu za uporabu crpimo iz 18 podzemnih bunara, a da je, u slučaju potrebe, spremno i vodocrpilište na Pampasu. Dvostrukim pročišćivaćem vode utjecalo se i na kakvuću vode, tako da je količina inače problematičnog arsena svedena u dozvoljene parametre.

Građanima, koji su se pitali hoćemo li imati dovoljno vode u iznimno toplom ljetnom vremenu, Vodovod se obratio i priopćenjem koje u cijelosti prenosimo:

"Vodovod Osijek sa svojim vodocrpilištem Vinogradi i vodo-zahvatom Pampas u potpunosti pokriva potrebu za pitkom vodom Grada Osijeka i prigradskih naselja. Prosječna dnevna potrošnja u mjesecu lipnju i prvoj polovini srpnja 2022. se kreće od 24 000 - 25 000m3 dnevno, u ovisnosti od prosječne temperature zraka. Bez obzira što je ljeto ove godine prilično toplo i sušno, prosječna dnevna potrošnja je vrlo slična, čak i neznatno manja nego u isto vrijeme 2021.godine.

U narednim danima kada se očekuje porast temperature do 38°C očekujemo i porast potrošnje vode od 15 %, tako da bi maksimalna dnevna potrošnja mogla dosezati i do 29.000 m3 – 30.000 m3. Potrošnja bi bila i veća, ali je sezona godišnjih odmora započela pa 20-30% korisnika trenutno ne troši vodu. Niti u jednom slučaju bilo kakvog enormnog porasta temperature (preko 40°C) koji bi potrajao i do kraja kolovoza, neće doći do destabilizacije sustava vodoopskrbe Grada Osijeka. Također, niti ovakva karakteristična hidrološka godina, za Vodovod Osijek neće predstavljati probleme u vidu bilo kakvih nestašica vode, eventualnih redukcija i sl.

U slučaju nenadanih problema sa razinama vode na podzemnom crpilištu, Vodovod Osijek ima pričuvni vodozahvat Pampas na rijeci Dravi, te nema bojazni oko isporuke vode za ljudsku potrošnju.

Lipanj 2022. prosječno isporučena dnevna količina - 24.801 m3 ( 287 l/s)

Srpanj 2022. prosječno isporučena dnevna količina - 25.286 m3 (292 l/s) .

Ovakve dnevne potrošnje, drugačije iskazane iznosile bi oko 300 litara /sekundi. Kapacitet osječkog vodovoda značajno premašuje trenutne vrijednosti potrošnje, u stanju smo, bez korištenja pričuvnog vodozahvata na Pampasu, isporučiti cca 600 l/s.

Kada tome dodamo kapacitet samog Pampasa, koji se kreće oko 400 l/s, potpuno je jasno da korisnici nemaju nikakvog razloga za zabrinutost. To, naravno, ne znači da pitku vodu ne trebamo trošiti racionalno.

Možemo reći da se radi o uobičajenoj potrošačkoj godini, bez ekstremnih isporuka, te da Vodovod Osijek može u potpunosti zadovoljiti potrebe korisnika za vodom za ljudsku potrošnju."


Galerija
fontana, Foto: Radio Osijek/HRT
Marko Eljuga, Vodovod Osijek, Foto: Amoreta Bajto/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.