Hrvatski radio

Radio Osijek

Nezaposlenost manja od očekivane

30.12.2014.

13:46

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Broj nezaposlenih u Osječko - baranjskoj županiji krajem 2014. godine kreće se oko 36.000 što je za oko 4.000 manje nego se očekivalo - istaknuto je, među ostalim, na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije.

Kao jedan od razloga smanjene nezaposlenosti, Bugarić je naveo je i produženu turističku sezonu, odnosno to što se 3.300 osoba koje su radile sezonske poslove na moru, tek sada počinju javljati u evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Osim toga, ohrabruje i činjenica da je povećan broj novootvorenih radnih mjesta i to u realnom sektoru, što daje naznake u lagani oporavak gospodarstva.

Što se nezaposlenosti tiče predsjednik GSV-a Dragan Vulin istaknuo je kako je jedan od razloga smanjenog broja nezaposlenih i odlazak mladih izvan Hrvatske, za što na žalost ne postoje nikakve evidencije, te se stoga niti ne zna koliko je stvaran broj mladih koji je otišao raditi u inozemstvo. Ipak, predstojnik osječkog Zavoda za zapošljavanje Željko Bugarić tvrdi kako je brojka od 15.000 mladih, koja se spominje u nekim medijima, nerealna, te u stvarnosti nije niti blizu stvarnog broja onih koji su otišli raditi u inozemstvo. Osim toga, rekao je Bugarić, puno je i onih koji se nakon nekoliko mjeseci rada u inozemstvu, vraćaju nazad u Hrvatsku. Dodao je i kako je broj nezaposlenih dijelom manji i zbog javnih radova, na kojima je zaposlen velik broj ljudi na poplavljenim područjima u Slavoniji.

Na današnjoj se Sjednici raspravljalo i o proračunu Osječko - baranjske županije, koji za 2015. godinu iznosi 393 i pol milijuna kuna, i najveći je otkako su u Hrvatskoj ustrojene županije 1993. godine. Ipak, takav je proračun nerealno prikazan jer je u njega uvršteno 83 milijuna kuna koja je Županija dobila temeljem presude iz proračuna Republike Hrvatske, a kada bi se ta sredstva oduzela, proračun bi zapravo bio manji od ovogodišnjega.

Kao značajnu stavku u proračunu za 2015. godinu, predsjednik GSV-a Vulin je istaknuo i ulaganja u energetsku učinkovitost, odnosno u obnovljive izvore energije, a većina tih sredstava povučena su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dio sredstava bit će izdvojen i za gospodarenje otpadom, odnosno za Regionalni centar za gospodarenje otpadom, koji će se realizirati sa Vukovarsko - srijemskom županijom.

Na kraju današnje sjednice izabrano je i novo vodstvo Gospodarsko - socijalnog vijeća Osječko - baranjske županije za 2015. godinu. Na prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca za predsjednika je jednoglasno izabran Mirko Falamić, a na prijedloge sindikata i Osječko - baranjske županije njegovi će zamjenici sljedeće godine biti Frano Kopić i Dragan Vulin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.