Hrvatski radio

Radio Osijek

Ni jedna država ne postupa tako s ratnim junacima

12.08.2014.

17:36

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izrazio je veliko nezadovoljstvo početkom sudskih postupaka protiv 22 osobe, a vezano uz skidanje i razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Na vukovarskom Općinskom sudu protiv 22 hrvatska branitelja i ratna stradalnika podignuti su optužni prijedlozi zbog sudjelovanja u nasilnom skidanju dvojezičnih ćiriličnih ploča prošle jeseni s državnih ureda i institucija u Vukovaru, rekao je povjerenik za pravna pitanja Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić, naglasivši da nijedna država ne postupa tako s ratnim herojima i vojnim veteranima. Iljkić je na današnjoj konferenciji za novinare ponovio kako ta građanska inicijativa ne mrzi nikoga, niti je zalaganje Stožera za uklanjanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru upereno protiv prava bilo koje nacionalne manjine. Mi i dalje smatramo kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene protuzakonito i protuustavno. Na sve optužne prijedloge napisali smo prigovor jer želimo da se u sudskom postupku koji treba uslijediti dođe do prave isitine, kazao je Iljkić.
U vukovarskom Stožeru smatraju neprihvatljivim navode iz optužnih prijedloga da su oni koji su sudjelovali u uklanjanju ploča to činili s izrazito niskim pobudama.
Iljkić ističe da su takvi navodi neprimjereni prema onima koji su u Domovinskom ratu i jugosrpskoj agresiji izgubili sinove i ostale članove obitelji. Nijedna država u svijetu ne postupa ovako prema svojim veteranima i herojima kao što to čini Hrvatska. Sigurno je da nitko od nas ne mrzi niti Srbe niti ćirilicu, samo tražimo da se provode zakoni i Ustav, a oni se u slučaju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru krše, ocijenio je Iljkić.

Novinarima se obratio i član Stožera, 75-godišnji Marijan Živković, otac dvojice poginulih hrvatskih branitelja - sin Marko poginuo je kao pilot iznad Otoka, a za sinom Nikolom još se uvijek traga. Živković je od Općinskog suda u Vukovaru već dobio presudu u kojoj je za nasilno skidanja dvojezične ploće sa zgrade vukovarske policije u rujnu prošle godine osuđen na devet mjeseci zatvora, što je preinačeno u dvije godine uvjetno, uz novčanu kaznu nešto manju od 1000 kuna. Ne znam koliko vrijede moji poginuli sinovi, pa da ja državu tužim i tražim da oni meni plate, kazao je Živković, upitavši je li ono što je on napravio teži prekršaj od onoga kada netko svoju vlastitu državu nazove slučajnom državom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.