Hrvatski radio

Radio Osijek

Nijemci obilježili Dan žalosti

16.11.2014.

13:52

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U više hrvatskih gradova danas je obilježen njemački Dan žalosti. Njemački je veleposlanik Hans Peter Annen vijence položio na vojnom groblju na Mirogoju te u Vrapču. Volkstrauertag obilježen je i u Splitu, a Njemačka zajednica Osijek okupila se na valpovačkom groblju, kod spomenika njemačkim civilnim žrtvama radnog logora Valpovo.

Veleposlanik Annen je podsjetio da se ove godine obilježava 100. godišnjica početka 1. Svjetskog rata, "iskonske katastrofe" 20. stoljeća, čije strahote, kao i one iz idućeg svjetskog rata, nisu zaboravljene. "Naše današnje sjećanje na zločine i strahote te njihove žrtve ujedno nam je i opomena da se u svakodnevici zalažemo za mir, slobodu i toleranciju te poštivanje ljudskog dostojanstva", istaknuo je njemački veleposlanik. Nazočnima se kratko, na njemačkom i hrvatskom jeziku, obratio i njemački vojni izaslanik u Hrvatskoj pukovnik Jörg Rauber, istaknuvši da je ovo prilika da se "svi poklonimo" žrtvama nasilja i rata, vojnicima koji su ginuli, i još ginu u raznim oružanim sukobima, ljudima koji su izgubili život u ratnim zbivanjima ili zatočeništvu i onima koji su stradali samo zato što su bili druge vjere ili uvjerenja. Komemoraciji je u ime hrvatske vlade nazočio pomoćnik ministra branitelja RH Ivan Grujić, a počast svim žrtvama ratova, vladavine nasilja i terora na Mirogoj je došao odati i Branko Borković, "Mladi jastreb", zadnji zapovjednik obrane Vukovara u Domovinskom ratu.
U Njemačkoj i svim njemačkim predstavništvima u svijetu svake se godine treće nedjelje u studenome obilježava Dan žalosti u počast svim žrtvama ratova i vladavine nasilja i terora.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.