Hrvatski radio

Radio Osijek

"Nikada ne odustati jer sve je moguće"

09.09.2014.

17:42

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku danas započinje zagovaračka kampanja Drugog lice invalidnosti, projekt koji povezuje osobe s invaliditetom s tržištem rada i koji ih nastoji približiti potencijalnim poslodavcima.

Projekt "Drugo lice invalidnosti" provode Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani, a koji sufinanciraju Europska unija, sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge. Cilj je unaprijediti mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom, a projekt promovira talente, kompetencije i sposobnosti osoba s invaliditetom. U sklopu projekta provodi se zagovaračka kampanja za podizanje javne i institucionalne svijesti, a posebice svijesti poslodavaca, o znanjima, vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom te društvenim koristima njihova zapošljavanja. Kampanja obuhvaća šest najvećih hrvatskih gradova i počinje danas aktivnostima u Osijeku. Nastavlja se 23. rujna u Varaždinu, 2. listopada u Zagrebu, 5. studenog u Dubrovniku, 26. studenog u Puli te 19. prosinca u Splitu, gdje će se održati i završna svečanost pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Platforma Drugo lice invalidnosti prvo će biti predstavljena poslodavcima, predstavnicima vlasti, javnih institucija i civilnog društva. Na raspravi je i provedba Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Naime, porazna je činjenica da je na razini cijele države čak 95 posto radno sposobnih osoba s invaliditetom nezaposleno. 

Na Promenadi, kod spomenika Picassu ulična je akcija  za građane, gdje će u sklopu prezenacije talenata i sposobnosti osoba s invaliditetom Sportska udruga slijepih „Svjetlost“ postaviti viseću kuglanu te će se građani moći okušati u kuglanju povezanim očima. Udruga za samozastupanje i Udruga Aikido klub Ivan Štark demonstrirat će aikido vještine, karate klub HVIDRA karate vještine, a sretni posjetitelji na poklon će dobiti masažu Sportskog kluba osoba s invaliditetom „Dlan“.
Predstavljanje projekta Drugo lice invalidnosti u Osijeku završava večernjim performanceom, u Alternativnom klubu Epic, gdje će se publici predstaviti Zbor laringektomiranih osoba Osijek KLOOS, a nakon toga na koncertni podij izlazi MC RIMA – Tibor Sabo, HIP-HOP-er sa cerebralnom paralizom i prvak Balkana u freestyle rapu. Njegovi gosti su Kandžija, Toxara, Dj Max, Smoke Mardeljano te break dance skupina Original Skillz Crew.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.