Hrvatski radio

Radio Osijek

Nobelovac Tim Hunt na požeškoj Ljetnoj školi znanosti

17.07.2014.

17:19

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Tim Hunt danas će u Ljetnoj školi znanosti u Požegi održati predavanje "Lekcije iz života iz znanosti: kontrola diobe stanice".

Hunta je danas primio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je pritom izrazio zadovoljstvo što taj grad može biti domaćin znanstvenicima svjetskog glasa i školi koja okuplja mlade iz devet zemalja.
Hunt je pak rekao kako je impresioniran Požegom i Gimnazijom u kojoj se održavaju predavanja i radionice. "Volio bih da škole u Engleskoj ovako izgledaju", dodao je. "Predanost mladima iznimno je važna jer upravo su oni naša budućnost. Jako sam sretan što sam ovdje. Važno je naučiti mlade ljude da iskuse život, vide stvari kakve one doista jesu i pronađu sebe", istaknuo je Hunt. Na pitanje što ga je motiviralo da prihvati poziv za dolazak u Požegu, odgovorio je kako osjeća odgovornost pomoći napretku znanosti, pogotovo kad je riječ o mladim ljudima. "Jako sam sretan što sam tu. Važno je naučiti mlade ljude da iskuse život, vide stvari kakve one doista jesu i pronađu sebe", rekao je Hunt.
"Kad god me pozovu škole ili radionice, ako mogu, uvijek sudjelujem. U mjestu Lindau u Njemačkoj svake se godine okupljaju nobelovci, ali ondje više ne želim predavati jer sam u mirovini i više se ne bavim istraživanjima. Zato mi je veliko zadovoljstvo predavati srednjoškolcima. To mi mnogo više znači. Katkad se pitam imaju li oni koristi od mojih predavanja ili se radi o mojoj taštini. Prijašnjih sam godina u Engleskoj svake godine sudjelovao na tjednu znanosti u školama, održavajući po nekoliko predavanja na dvije ili tri različite škole. Bio sam i član 'Royal Society', koje potpomaže znanstvenu izobrazbu u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, znanost je vrlo složena, a mi smo - unatoč osjećaju moći - samo obična ljudska bića", rekao je ovaj znanstvenik.

Nobelovu nagradu za medicinu dobio je 2001. s kolegama Lelandom H. Hartwellom i Paulom M. Nurseom za otkrića vezana uz ključne regulatore staničnog ciklusa. Rad Tim Hunta i njegovih kolega postavio je temelje boljem razumijevanju kromosomskih nestabilnosti kancerogenih stanica.
Na Ljetnoj školi znanosti, koja će trajati do 2. kolovoza, sudjeluju srednjoškolci iz devet europskih zemalja, a predavat će im znanstvenici iz Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Austrije, Francuske, Danske, Srbije i Hrvatske.
Organizator Ljetne škole znanosti u Požegi je Društvo za edukaciju izvan okvira, uz potporu ETH u Zürichu, EMBL-a u Heidelbergu, Instituta "Ruđer Bošković", Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gimnazije iz Požege.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.