Hrvatski radio

Radio Osijek

"Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za Palčiće"

17.11.2014.

12:07

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” petu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Inicijativi da se građevine pojedinih gradova osvijetle ljubičastom bojom odazvalo se 13 gradova, među njima i Osijek. Ljubičasto će u 17 sati svijetliti stari dio KBC i Kužni pil u Tvrđi, a Osječane su na skup pred Kužnim pilom pozvali predsjednica osječke podružnice "Palčića", Ivana Vrućina i zamjenik osječkog gradonačelnika, Vladimir Ham.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je puta obilježen 17. studenog 2011. godine kao rezultat suradnje američke, australske, afričke i europske zaklade za brigu o  novorođenčadi.

Ove godine pridružili su im se i deseci drugih organizacija diljem svijeta. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju jest usmjeravanje pozornosti na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.  Smatra se da se 75% tih smrti može prevenirati čak i bez intenzivne njege: edukacijom žena,   primjenom kortikosteroida za induciranje sazrijevanja pluća, poticanjem i provođenjem takozvane „klokanske njege“. Jačanje svijesti javnosti o problemu prijevremenog poroda prvi je korak u toj borbi.   

Hrvatski Klub roditelja nedonošćadi „Palčići“  dio je velike svjetske obitelji, a osječka je podružnica uključena u sve akcije. Današnju je konferenciju za medije, koja je poziv roditeljima da se okupe pred ljubičasto osvjetljenim osječkim povijesnim znamenitostima, „Poalčić“ održao u Tvrđi, pred Kužnim pilom koji će u 17 sati, svijetliti ljubičasto. Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci paneuropska je organizacija koja okuplja roditelje i stručnjake sa zajedničkim ciljem poboljšanja dugoročne njege prijevremeno rođene djece kao i one rođene bolesne te pružanju podrške njihovim obiteljima.

U njihovom izvješću pod nazivom „Premalo, prekasno?  navodi se da  se postotak prijevremenih poroda u Europi kreće od 5,5 do 11,4%,  7,1% u prosjeku, što predstavlja brojku od više od pola milijuna prijevremeno rođene djece svake godine. Izvještaj pokazuje nekoliko izrazito zabrinjavajućih činjenica: da u većini zemalja broj prijevremenih poroda raste,  da se svake godine prijevremeno rodi 15 milijuna djece te da svake godine milijun i 100 tisuća prijevremeno rođene djece umre. U prigodi današnjeg dana bit će predstavljena i prva knjiga na hrvatskom jeziku o prijevremeno rođenoj djeci.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.