Hrvatski radio

Radio Osijek

Nova istraživanja na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku

27.10.2014.

13:34

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku pokrenuo je zanimljiv istraživački projekt, a bavit će se ispitivanjem mogućnosti biološke razgradnje poljoprivrednog otpada za proizvodnju bioplina. Projekt je danas predstavljen u Osijeku.

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet potpisao je prije tjedan dana s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom "ProBioTech", odnosno "Razvoj inovativnog procesa biološke obrade poljoprivrednog otpada u proizvodnji bioplina". Projekt je vrijedan 6,08 milijuna kuna, a financira se novcem kohezijskih fondova Europske unije. Točnije, riječ je o jedinom projektu u Slavoniji i Baranji koji će biti realiziran iz strukturnih fondova Europske unije u sklopu poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" kojeg podupire Europski fond za regionalni razvoj.

U sklopu projekta "ProBioTech" istraživat će se mogućnosti biološke obrade poljoprivrednog otpada i priprema tog otpada za proizvodnju bioplina. Valja istaknuti kako se istraživanje u laboratoriju i pilot postrojenju temelji na ekološki prihvatljivim metodama koje još nisu komercijalizirane. 

Voditeljica projekta, doc.dr.sc. Marina Tišma pojasnila je kako će se konkretno u laboratoriju testirati biološko raspadanje poljoprivrednog otpada truljenjem uz pomoć gljive Trametes versicolor ili gljive bijelog truljenja. 

Novcem iz ovog projekta bit će opremljen laboratorij Prehrambeno-tehnološkog fakulteta što će pridonijeti i jačanju konkurentnosti tog fakulteta u području istraživanja i obrade biološkog otpada te njegovog korištenja u proizvodnji bioplina. "Cilj projekta je unaprijediti proces razgradnje poljoprivrednog otpada i povećanje prinosa bioplina. Biološki razgrađen biljni otpad će se koristiti kao kosupstrat s gnojnicom u proizvodnji bioplina", pojasnila je docentica Tišma, voditeljica istraživačkog tima s osječkog PTF-a. Dodala je kako je riječ o povećanju prinosa bioplina i to ekološkom metodom, što je i temelj inventivnosti projekta koji financijski podupiru fondovi EU. 

Doc.dr.sc. Marina Tišma i Mirko Ervačić

Pretpostavlja se kako će razgradnja poljoprivrednog otpada imati i ekonomsku opravdanost, a partner PTF-u u projektu je tvrtka Bovis d.o.o. iz Ivankova. Njezin vlasnik Mirko Ervačić podsjetio je kako imaju šestogodišnje iskustvo u proizvodnji bioplina u postrojenjima u kojima se provodi anaerobna fermentacija biološkog otpada i produkata farmi krava pri čemu se proizvedeni bioplin koristi za proizvodnju električne energije. "Bit je da iskorištenje organskog otpada bude što veće jer se trenutačno koristi energija jednostavnijih ugljikohidrata, dok za razgradnju složenijih ugljikohidrata očekujemo velike učinke biološke metode iz laboratorija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta", izjavio je Mirko Ervačić iz tvrke Bovis d.o.o. iz Ivankova. Uz njega, vanjski su suradnici na projektu dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Zagreba, prof.dr. Bruno Zelić te Bojan Lalić, direktor tvrtke Inovacije i razvoj. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.