Hrvatski radio

Radio Osijek

Nove mjere i više novca za potpore osječkim poljoprivrednicima

01.09.2022.

14:15

Autor: Radio Osijek

Sanela Mihalj, Slavko Stojanović, Dragan Vulin

Sanela Mihalj, Slavko Stojanović, Dragan Vulin

Foto: HRT / Radio Osijek

Grad Osijek i ove godine pomaže poljoprivrednicima i to izdašnije nego dosad. S današnjim danom otvoren je Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi, koji je u odnosu na prijašnje, proširen s 4 nove mjere kako bi se značajnije poduprlo mlade poljoprivrednike, snažnije potaknulo ekološku proizvodnju te očuvanje i proširenje pčelinjih zajednica.

Uz pet postojećih potpora koje ostaju otvorene, Grad je osigurao sredstva i za 4 nove mjere odnosno potpore, čime se bitno proširuje broj poljoprivrednika koji mogu računati na pomoć Grada u razvoju svoje djelatnosti. „To su potpora mladim poljoprivrednicima, potpora za ekološku proizvodnju, potpora za osnutak obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te za očuvanje i proširenje pčelinjeg fonda. Javni poziv otvoren je od danas (1. rujna), a ukupan je iznos 500 tisuća kuna, što je 200 tisuća više nego proteklih godina”, rekao je zamjenik osječkoga gradonačelnika Dragan Vulin. Podsjetio je i na nedavnu odluku Gradskoga vijeća kojom se omogućilo da se za potpore mogu prijaviti i poljoprivrednici s područja Grada čije zemljište nije u administrativnim granicama Osijeka.

„Maksimalan je iznos koji prijavitelj može ostvariti 55 tisuća kuna. Bitno je naglasiti da su prihvatljivi troškovi od 1. siječnja 2021. godine pa do deset dana do prijave na ovaj javni poziv”, rekla Sanela Mihalj iz gradskog Upravnoga odjela za gospodarstvo.

Inicijativu da se uvede potpora za očuvanje i proširenje pčelinjih zajednica dala je osječka udruga „Pčela” čiji je predsjednik Slavko Stojanović zahvalio na tome što je pčelarima otvorena takva mogućnost. „Za ovu će mjeru najvjerojatnije participirati svi članovi udruge s područja Osijeka koji je oko 140. Nadam se da ćemo dobro i kvalitetno iskoristiti ovu mjeru koju smo dobili prvi put”, rekao je Stojanović.

Na području grada Osijeka 53 su tvrtke koje se bave poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom, u prošloj su godini ostvarile ukupan prihod od gotovo 4 milijarde kuna, a zapošljavaju oko tisuću ljudi. Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava registrirano je 1.300.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.