Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi poticaji za projekte energetske učinkovitosti

19.03.2014.

13:45

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovar je bio domaćin prvog od četiri regionalna skupa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj regionalnih skupova je okupljanje predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave hrvatskih regija, kako bi se dodatno informirali o dostupnim im sredstvima za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te razmijenili iskustva o planiranju i provedbi takvih projekata i programa.

Održavanje skupa u Vukovaru podržali su i zamjenica gradonačelnika Vukovara Danijela Stanković te Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji su se sudionicima obratili pozdravnim govorima.
U 2014. godini Fond je za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije osigurao 201 milijun kuna. Dio sredstava namijenjen je projektima sufinanciranja kućanstava putem jedinica lokalne i regionalne samouprave te projekte certificiranja i obnove višestambenih zgrada. „Područjima posebne države skrbi poput Vukovara, Fond odobrava sufinanciranje i do 80% ukupne investicije, s tim da općina ili grad ima obvezu sudjelovanja u sufinanciranju barem 2,5%.“ najavila je Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda. „Na području Istočne Hrvatske, do sad smo s više od 100 milijuna kuna sufinancirali oko 500 projekata ukupne vrijednosti više od 500 milijuna kuna. Ovim regionalnim skupom cilj nam je dodatno informirati predstavnike općina, gradova i županija o mogućnostima koje im nudi suradnja s Fondom, nakon čega očekujemo još veći broj prijavljenih i provedenih projekata.

To bi naposljetku trebalo rezultirati i dosezanjem ciljeva postavljenih u nacionalnim programima i planovima.“  zaključila je Bukarica. Ove godine, Fond planira poticati projekte održive gradnje, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, kao i projekte čistijeg transporta, a sredstva su osim javnom sektoru dostupna i kućanstvima, privatnom sektoru te udrugama. Osim predstavljanja mogućnosti sufinanciranja projekata od strane Fonda, sudionici skupa su od Damira Vuletića, predstavnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) mogli saznati više i o programu obnove zgrada javnog sektora. Svoja iskustva u provedbi projekata u suradnji s Fondom, podijelili su i predstavnici javnog sektora. Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić je predstavio rezultate i iskustva zajedničkog financiranja projekata kućanstvima, dok je zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin rekao nešto više o energetskoj obnovi županijskih zgrada. U panel diskusiji su se neki od korisnika sredstava Fonda prisjetili svojih uspješno provedenih projekata, ali i svih koraka koji su doveli do njihove realizacije. O iskustvima planiranja i provedbe projekata te suradnje s Fondom razgovarali su Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, Vladimir Smolčić, direktor vukovarske tvrtke Eko sustav d.o.o., Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije te Miroslav Jarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije.  

/iz priopćenja organizatora/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.