Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi spomenik s petokrakom ili ne?

18.01.2014.

13:58

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izgradnja novog spomenika antifašizmu u Osijeku uzburkala političke stranke. Hoće li imati komunistička obilježja ili ne?

Osnivanje Povjerenstva za obnovu spomeničke baštine iz Narodnooslobodilačke borbe u Osijeku, na čijem je čelu gradonačelnik Ivan Vrkić, pokrenulo je brojne reakcije već nakon prve sjednice toga Povjerenstva. Na njoj je odlučeno kako će, u perivoju Kralja Tomislava na mjestu staroga spomenika žrvtama fašizma koji je miniran u jesen 1991. godine, biti postavljen novi spomenik o čemu su danas na konferenciji za novinare svoja razmišljanja iznijeli predstavnici desno orjentiranih stranaka u Vijeću grada Osijeka. Predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić i predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Damir Kramarić složili su se kako novi spomenik ne smije imati nikakva obilježja komunizma.

Đapić je napomenuo kako je nazočio prvom sastanku Povjerenstva, a stav svih bio je postavljenje spomenika koji će simbolizirati antifašizam kao civilizacijsku vrijednost. "Uvjet za izradu novoga spomenika bio je i izbjegavanje svega što bi asociralo na komunizam i boljševizam. Klubovi su suglasni kako bi u Osijeku trebalo postaviti i spomenik žrtvama komunizma od 1945. do 1990. te da se inicijativi za spomenik antifašizmu Povjerenstvu paralelno priključi i ova inicijativa." - rekao je Đapić. Predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić bio je konkretniji: "Budite uvjereni da niti jedan spomenik sa zvijezdom petokrakom neće biti postavljen u Osijeku, a kamoli da će on biti financiran iz proračuna Grada Osijeka." Dragutin Medvidović iz Stranke umirovljenika je dodao i kako "svi ubijeni i nestali od 1945. do 1990. godine za vrijeme komunističkog režima u Hrvatskoj također zaslužuju spomen obilježje jer to je razdoblje kada se događalo ono što nas najviše boli."

Mnogi spomenik antifašizmu, s petokrakom ili bez nje, vide kao razlog previranja unutar koalicije u Gradskome vijeću i svađu gradonačelnika sa desnicom. No, Đapić i Kramarić s jedne i Vrkić s druge strane su to opovrgnuli, a za buku oko spomenika optužuju treću stranu. Đapić je rekao kako će se pitanjem spomenika baviti periodično s političkim strankama i takvu raspravu izbjegavati u Gradskom vijeću, a Kramarić dodao kako: "u Gradskom vijeću izbjegavaju ideološke teme jer to nisu teme za lokalnu priču nego za nacionalnu priču." "Ipak ćemo se znati vrlo jasno postaviti za jedno kukavičje jaje za koje vjerujem da znate iz koje stranke dolazi." - završio je Kramarić.

Vrkić je također rekao kako ovo nije početak svađe i kraj programske grupacije koju predvodi u Osijeku te da su: "na njihovu žalost sve jači, a naravno oni koji gube imaju se pravo ljutiti." Vrkić je dodao i kako spomenik antifašizmu u Osijeku može ujedno biti bez petokrake jer samo neupućeni prave idintifikaciju jednoga i drugoga, a oni koji to ne razlikuju to je njihov problem, a ne moj."

Ipak teme o ideološkim razmišljanjima u Gradsko će vijeće doći prije ili kasnije jer spomenik se prema proceduri ne mođe odobriti i postaviti bez odluke Vijeća, no to možda i neće biti tako brzo jer još nije niti raspisan natječaj za idejno rješenje spomenika antifašizmu u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.