Hrvatski radio

Radio Osijek

Nuštar obilježava herojsku obranu '91.

05.10.2014.

17:05

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća i dodjelom priznanja istaknutim pojedincima i udrugama danas su u Nuštru obilježeni Dani obrane i Dani općine Nuštar, koji se održavaju od 2. do 5. listopada u znak sjećanja na najteže trenutke u jugosrpskoj agresiji 1991. godine.

Početkom listopada 1991. hrvatski su branitelji u višednevnim borbama zaustavili i potpuno odbacili tenkovske i pješačke napade agresorske JNA i paravojnih srpskih postrojbi na Nuštar.
Podsjećajući na tragične i herojske dane obrane predsjednik Općinskog vijeća Ivica Gilja istaknuo je na svečanoj sjednici kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 117 branitelja i civila s područja općine. Općinski načelnik Hrvoje Drinovac osvrnuo se na rezultate u protekloj godini te posebno istaknuo 100-postotno financiranje udžbenika za sve đake općine, osiguranih 25 učeničkih i studentskih stipendija, sufinanciran prijevoz srednjoškolaca, proširenje vodovodne mreže, izradu projekta reciklažnog dvorišta, javnu LED rasvjetu i drugo.

Nuštarce je na sjednici Općinskoga vijeća pozdravio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, naglasivši kako je 1991. godine agresor u Nuštru zaustavljen te da hrvatski branitelji nikada neće niti smiju biti zaboravljeni. Čuljak je ocijenio da je gospodarska situacija u Hrvatskoj teška, a gospodarstvo pred kolapsom. Istaknuo je da aktualna Vlada nema nikakva rješenja kako bi se zemlja izvukla iz krize i okrenuta je samo punjenju proračuna, zanemarujući pokretanje gospodarstva i investicije.
I vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je naglasio da Vlada vodi državu u krivom smjeru, dodavši kako je zaustavila više projekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji se neposredno ili posredno odnose i na općinu Nuštar. "Projekt proširenja Luke Vukovar već dvije godine čeka iako smo našli austrijskoga partnera, a sada najavljuju privatizaciju Luke Vukovar bez da nas itko išta pita", rekao je župan Galić. Dodao je kako je zaustavljena i izgradnja obilaznice oko Vinkovaca, Centra za gospodarenje otpadom te izgradnja plinske elektrane u Vukovaru.
Nakon podjele općinskih priznanja u mjesnoj crkvi sv. Duha služena je misa zadušnica za sve poginule i nestale Nuštarce, a zatim su kod spomen-obilježja poginulima položeni vijenci.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.