Hrvatski radio

Radio Osijek

NVO jačaju socijalne usluge

16.10.2014.

11:47

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Civilne udruge s područja Slavonije i Baranje okupile su se oko zajedničke misije: unaprijediti socijalne usluge za krajnje korisnike.

"Unaprijeđenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnog društva" projekt je u kojem, uz partnera SOLIDAR iz Belgije,  sudjeluju civilne udruge iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, s Kosova a u nastavku projekta pridružit će se i NVO iz Makedonije i Albanije. Krajnji korisnici su osobe kojima treba pomoć u kući, starije osobe, osobe s invaliditetom ili drugim poteškoćama.

U Hrvatskoj je s tom namjenom  osnovana mreža IRIS u koju su ukljuečne 44 organizacije.  Tako je povećana međusobna informiranost o pojedinačnim aktivnostima koje svaka organizacija provodi u području razvoja socijalnih usluga. Prioritetni su pravci zagovarati kreiranje jedinstvenog registra pružatelja socijalnih usluga, povećati uključenost u proces socijalnog planiranja na lokalnoj razini, međusoban dijalog civilnog društva s državnim i lokalnim vlastima u unaprijeđivanju standarda kvalitete  za pružanje socijalnih usluga...

Današnji osječki skup završava potpisivanjem Memoranduma o zajedničkom djelovanju IRIS mreže. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.