Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilaznica od Josipovca do Čepinske završena

30.11.2014.

10:13

Autor: Radio Osijek/Osijek031

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao što je bilo i najavljeno, puštena je u promet nova dionica osječke južne obilaznice od čvorišta Josipovac, gdje je i spoj na autocestu, do čvorišta na Čepinskoj - ukupne dužine sedam kilometara..

Proširena dionica južne obilaznice, ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna, ima će sve elemente brze ceste - četiri traka, s maksimalnom dopuštenom brzinom od 110 kilometara na sat, uz najvišu razinu zaštite od buke i s rasvjetom u cijeloj dužini.
Radovi na ostalim dionicama obilaznice u završnoj su fazi. Već godinu dana zatvorena je dionica između Čepinske i Vinkovačke, gdje se gradi novi nadvožnjak. Prema onome što stoji na mrežnim stranicama Hrvatskog autokluba, rok za dovršetak tog dijela je 23. prosinca. 
"Kako sada stvari stoje, jedan krak obilaznice u cijeloj svojoj dužini bit će pušten u promet početkom siječnja, dok će obilaznica u potpunosti biti završena na proljeće iduće godine", piše portal Osijek031.
Prema projektnoj dokumentaciji, na trasi južne osječke obilaznice izgradit će se osam objekata: poljoprivredni prijelazi (Josipovac i Višnjevac), most preko kanala Crni fok, podvožnjaci Filipovica i Vinkovačka, nadvožnjaci kod Bosutskog i na Trpimirovoj te potporni zid duljine 240 metara promjenljive visine od dva i pol do šest metara.  
Ovim velikim infrastrukturnim projektom planiraju se rasteretiti gradske ulice, osobito u smjeru istok-zapad i na nekim visokofrekventnim točkama kao što su Vinkovačka i Trpimirova. Također će se olakšati pristup mostu preko Drave i obilaznici do Darde te čvorištu autoceste A5, osobito vozačima koji dolaze iz Vukovara ili Vinkovaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.