Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja 112

11.02.2014.

00:35

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 2007. na preporuku Europskog parlamenta 11. veljače obilježava se Dan europskog broja 112 za hitne situacije. Poručni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Osijeku predstavit će rezultate rada u proteklom razdoblju.

Na obilježavanje poziva pročelnik Ureda Cvjetko Obradović najavljujući i osvrt na prednosti i značajke sustava 112 te suradnju s hitnim službama, jedinicama lokalne i područne samouprave te medijima. „Jedinstveni broj 112 u Republici Hrvatskoj uveden je u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine, čime se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi na jedinstveni broj 112”, podsjeća Obradović. Prvi put je uveden 1991. godine, a Vijeće EU-a donijelo je odluku o uvođenju europskog broja 112 kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve hitnih službi za svaku zemlju.

Pozivanjem broja 112 građani Hrvatske i strani posjetitelji mogu ostvariti kontakt sa svim hitnim službama (medicinska pomoć, vatrogasci, policija, veterinari i dr.), mogu biti povezani s raznim centrima, udrugama i klubovima (Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrabri telefon, Psihološki centar Tesa, Udruga Plavi telefon…) te sa sustavom zaštite okoliša, meteorološkom i drugim službama koje sudjeluju u poslovima zaštite i spašavanja.
Kroz godine građani su 112 prepoznali kao sustav na koji se u hitnoj situaciji s povjerenjem mogu osloniti što se može oprimjeriti i sljedećom statistikom:

Na broj 112 upućuju se pozivi kada je neodgodiva potreba, ako građani opaze požar,istjecanje opasnih tvari, onečišćenje pitke vode, potoka, rijeka ili mora ili druge pojave koje predstavljaju opasnost za život i zdravlje ljudi ili životinja ili ugrožavaju kulturna dobra i okoliš. U Hrvatskoj je preko konferencijskog povezivanja moguće pružiti pomoć unesrećenome na engleskom, njemačkom, talijanskom, slovačkom i mađarskom jeziku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.