Hrvatski radio

Radio Osijek

15:13 / 22.06.2018.

Autor: Neven Knežević

Obilježen Dan antifašističke borbe

foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Foto: - / -

22. lipnja Dan antifašistike borbe obilježava se od stjecanja hrvatske neovisnosti, a u znak sjećanja na osnivanje Sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovici 1941. godine koji je bio prva naoružana antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.


Osnivanje sisačkog odreda označilo je početak organizirane narodno - oslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Središnje obilježavanje održano je u šumi Brezovica, koja je proglašena memorijalnom park-šumom, gdje su vijence položili uz ostale i izaslanici predsjednice Republike, Sabora, te premijera.

I u Osijeku je obilježen Dan antifašističke borbe. Predstavnici Židovske općine Osijek, Grada, Osječko-baranjske županije i SDP-a položili su vijence na ploču kosturnice u osječkom Perivoju kralja Tomislava. Antifašisti, rečeno je, obilježavaju ovaj dan kao značajan dan narodno - oslobodilačke borbe i razvoja antifašističkoga pokreta. Uz ostale vijence su položili Jovan Nišević ispred Udruge antifašističkih boraca antifašista Osijek, te predsjednik županijske Skupštine Dragan Vulin.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.