Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježen Hrvatski dan nepušenja u Osijeku

22.02.2023.

12:19

Autor: Željko Kovačević

Hrvatski dan nepušenja NZZJZOBŽ

Hrvatski dan nepušenja NZZJZOBŽ

Foto: Željko Kovačević / HRT

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji s Gradskom ligom protiv raka i izviđačkim klubom Javor obilježili su na osječkom Trgu Ante Starčevića Hrvatski dan nepušenja javnozdravstvenom akcijom tijekom koje su mijenjali zapaljenu cigaretu za jabuku, dijelili letke te upućivali pušače kako se odviknuti od te loše navike.


Prema podacima Hrvatskog registra za rak za 2020. godinu u Hrvatskoj je bilo 3084 novooboljelih. Godinu dana poslije u Hrvatskoj od te zloćudne bolesti umrlo 2814 osoba. Gotovo 90 posto svih bolesnika sa karcinomom pluća su pušači ili bivši pušači upozoreno je na Hrvatski dan nepušenja. Rak pluća jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Godišnje se otkrije više od 3000 novih slučajeva raka pluća, velikom većinom u pušača. Na žalost, gotovo isti broj bolesnika umire svake godine od ove smrtonosne bolesti.

"Procjenjuje se da u Hrvatskoj negdje oko 40% muškaraca i oko 38% žena starjijih od 15 godina puši. Ako govorimo o novoobiljelima, od raka pluća, u 2020. godini, u Osječko - baranjskoj županiji otkrivene su 232 osobe. Godinu dana nakon toga, 203 ih je umrlo od raka pluća.", ističe izv. prof. prim. dok. Senka Samardžić, specijalist javnog zdravstva.

Hrvatski dan nepušenja održava se uvijek na prvi dan korizme, Pepelnicu, budući da je to razdoblje kad većina ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživaju tijekom godine. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, a da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta čitavo vrijeme korizme te da nakon toga zauvijek ostanu nepušači.

"Nemoj krenuti nikada, nikada pušiti, jer kad kreneš teško je to ostaviti. To je ovisnost kako kocka, o poteškoćama sa zdravljem koje imam bolje da ne pričam!", kaže Blaženka Hap koji je dugi niz godina koristila duhan.

Prijateljska i obiteljska podrška, stručna pomoć obiteljskog liječnika, škola za nepušenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije, samo su neki od načina da se odviknete te loše navike jer u protivnom, mogli bi ste se naći u lošoj statistici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.