Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilježena 30. obljetnica stradanja branitelja Komletinaca

04.12.2021.

16:53

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: MORH

Foto: MORH

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca te komemoracijom u Komletincima na vinkovačkom području obilježena je 30. godišnjica pogibije četrdeset i četiri hrvatska branitelja stradala u obrani toga kraja u Domovinskom ratu.

Prije trideset godina, 4. prosinca 1991. na bosutskoj je bojišnici, kojoj su pripadali i Komletinci, zaustavljen je najsilovitiji tenkovski napad, a u obrani je, samo toga dana, poginulo 11 branitelja. Vijence su podno spomen-obilježja položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, među kojima i Bjelovarsko-bilogorske županije s čijeg su područja u obrani Komletinaca poginula 22 pripadnika 105. bjelovarske brigade. Izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić poručio je kako su zajedništvo i ljubav prema domovini hrvatskim braniteljima bili iznad svega. "Oni su zaslužni za Hrvatsku kakvu danas imamo", poručio je Banožić rekavši kako su branitelji na bosutskoj bojišnici, ojačani braniteljima iz Zagreba i Bjelovara, pokazali što znači hrvatska odlučnost, hrabrost i snaga koja izvire iz zajedništva. "I unatoč žrtvama i stradanjima, jednom za sva vremena na našem slavonskom tlu zaustavili su i slomili neprijatelja", rekao je ministar Banožić.
Uz obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnike postrojbi poginulih pripadnika, braniteljskih i stradalničkih udruga, izaslanstva Gradova Bjelovara, Čazme i Otoka obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Šarić, župani Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Dekanić i Marko Marušić te drugi.
Cvijeće je položeno i svijeće su zapaljene i na mjestima pogibije hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade, 109. vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade Hrvatske vojske te pripadnika MUP-a i HOS-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.