Hrvatski radio

Radio Osijek

„Obitelj po obitelj, primalje mijenjaju svijet"

05.05.2014.

07:41

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan primalja. Hrvatska komora primalja obilježit će svoj dan porukom „ Obitelj po obitelj, primalje mijenjaju svijet" u svim hrvatskim rodilištima.

Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja na inicijativu Međunarodne organizacije primalja (International Confederation of Midwives - ICM), od 1992. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti njihove uloge u manjim i većim zajednicama pod geslom: „Primalje su danas potrebnije svijetu više nego ikad!“.
Žene su, u mnogim kulturama kroz povijest, imale uloge njegovateljica i savjetnica, koristile su ljekovite biljke i sl. Stoljećima su imale i značajnu ulogu u obavljanju poroda, učeći jedna od druge te međusobno prenoseći vlastita iskustva i znanja. Ina May Gaskin, poznatija kao „majka izvornog primaljstva“, objavila je 1977. godine svoju prvu knjigu „Duhovno primaljstvo“, kojom je postavila temelje izravnog primaljstva s naglaskom na tendenciju smanjenja maternalnog mortaliteta i porođajnih komplikacija.Danas je primaljstvo priznata medicinska struka koja se kontinuirano razvija te ima vrlo značajnu ulogu i u mnogim manjim lokalnim zajednicama diljem svijeta.

Hrvatski sabor je 2008. godine izglasao Zakon o primaljstvu. Prema podacima Registra djelatnika u zdravstvu (HZJZ) za 2013. godinu na neodređeno vrijeme radilo je 1.609 primalja (od toga 92 s višom stručnom spremom). Hrvatska komora primalja broji ukupno 2.388 članica.

Vidljivost primaljstva često se nastoji povećati mnogim aktivnostima poput organiziranja koncerata, šetnji i utrka, prigodnih tržnica, sastanaka i radionica, javnih govora ministara i predstavnika nevladinih organizacija.

Ovogodišnjim geslom Međunarodnog dana primalja 2014. „Primalje mijenjaju svijet, obitelj po obitelj!“ nastoji se poslati snažna poruka o ulozi primalja koje pružaju njegu koja mijenja obitelji, zajednice i svijet kroz očuvanje života žena i novorođenčadi.Svjetski je dan primalja. Hrvatska komora primalja obilježit će svoj dan porukom „ Obitelj po obitelj, primalje mijenjaju svijet" u  svim hrvatskim rodilištima uz svoje klijentice i njihove obitelji prigodnim poklanjanjem Primaljskog priručnika. Osječka podružnica najavila je za 13 sati tradicionalni susret na Klinici za ginekologiju i opstetriciju KBC Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.