Hrvatski radio

Radio Osijek

Objava imena samo uz dopuštenje

04.08.2014.

10:57

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski Crveni križ (HCK) može objaviti samo statističke podatke o dodjeli novčane pomoći stradalima na poplavljenim područjima, dok je za objavu osobnih podataka potrebna izričita pristanak osoba kojima je novac dodijeljen.

Stajalište je to Agencije za zaštitu osobnih podataka koje je zatražio HCK u cilju maksimalno transparentnog poslovanja te zbog čestih upita o objavi popisa osoba kojima je novčana pomoć isplaćena.
Agencija za zaštitu osobnih podataka u svom očitovanju navodi da bi HCK mogao objaviti isključivo statističke podatke (primjerice: ukupan iznos prikupljenih sredstava, broj obitelji/osoba kojima su sredstva isplaćena, kriteriji za dodjelu novčanih sredstava i sl.), a objava osobnih podataka (ime, prezime, adresa), bez izričite privole osoba kojima je isplaćena novčana pomoć, ne bi bila u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka.
HCK u svom tjednom izvješču navodi da je proteklog tjedna više od 220 volontera i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa pomagalo stradalima na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske županije te da se, uz isplatu novčane pomoći, nastavlja pružati i drugu potrebna pomoć stradalima.
Interventni timovi HCK-a distribuirali su humanitarnu pomoć, pružali psihosocijalnu podršku, isušivali prostore na području Račinovaca, Rajeva Sela i Gunje, pružali logističku potporu u centralnom skladištu u Županji te logističku potporu kontejnerskim naseljima u Gunji, Rajevu Selu i Račinovcima.
Gradsko društvo Crvenog križa Županja svakodnevno osigurava namirnice za pripremu 3000 toplih obroka koji se pripremaju u Gunji i Drenovcima. U kuhinji Crvenog križa u Drenovcima obroci se pripremaju za korisnike u Drenovcima, te korisnike u Strošincima, Otoku, Račinovcima i Rajevu Selu kamo se i dopremaju.
Dosad je sveukupno podijeljeno 145.300 toplih obroka i 169.400 suhih obroka.
Crveni križ Županje i Vinkovaca, u suradnji s HCK-om i drugim društvima Crvenog križa iz svih dijelova Hrvatske, dijele obiteljske pakete pomoći s hranom i higijenskim potrepštinama.
Na području Županje pomoć se dijeli u Drenovcima, Vrbanji, Đurićima, Račinovcima, Rajevu Selu, Posavskim Podgajcima, Bošnjacima, Gradištu, Soljanima, Strošincima, Babinoj Gredi, Županji (na dvije lokacije) i Gunji (na dvije lokacije). Stanovnicima iz područja Cerne pakete pomoći dopremaju članovi mobilnog tima HCK-a.
Na području Vinkovaca osobe izmještene s poplavljenih područja dobivaju obiteljske pakete u Vinkovcima, Otoku, Nijemcima, Privlaci, Starim Jankovcima, Tordincima, Vođincima, Nuštru, Jarmini, Ivankovu, Andrijaševcima i Markušici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.