Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica ubojstva Josipa Reihl-Kira

01.07.2014.

15:01

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira te gradske vijećnike Milana Kneževića i Gorana Zobundžiju na ulazu u Tenju na današnji je dan 1991. godine ubio Antun Gudelj. Nakon pravnih zavrzlama ubojica je osuđen za taj zločin.

Sjećanje na Josipa Reihla-Kira organizirali su Inicijativa mladih za ljudska prava i Srpsko narodno vijeće. U njihovom se priopćenju ističe kako je Reihl-Kir ubijen zbog višemjesečnih mirovnih napora jer je u vrijeme najžešće ratne propagande "pokušavao i uspijevao svoje sugrađane s obje strane, hrvatske i srpske, primiriti, urazumiti i odgovoriti od neposrednih neprijateljskih djelovanja. Vjerujući u mirotvorstvo, Reihl-Kir je jedini među naoružanima išao od jedne do druge barikade rukama šireći svoj sako, pokazujući da je nenaoružan. Njegove riječi i djela uskoro su prepoznati kao prijetnja nadolazećem ratu. Unaprijed dogovorena likvidacija provedena je u djelo 1. srpnja u 13 i 20 na prilazu u prigradsko osječko naselje Tenja, na punktu hrvatske policije, kada se Reihl-Kir iz Osijeka uputio na još jedne pregovore s pobunjenim Srbima. S njim su u automobilu, prema kojem je upućena rafalna paljba, bili i Goran Zobundžija, potpredsjednik osječkog Gradskog vijeća, Milan Knežević, gradski vijećnik, koji su također na mjestu preminuli, a jedini preživjeli bio je Mirko Tubić, predsjednik Mjesne zajednica Tenja."

Miren Špek iz Inicijative za ljudska prava podsjetio je kako je za Antunom Gudeljom, izvršiteljem ubojstva, tjeralica je raspisana tek 1993. godine, a nakon niza političko-pravosudnih peripetija, ovom hrvatskom policajcu je, i to zahvaljujući upornosti udovice Jadranke Reihl-Kir, u svibnju 2009. godine izrečena kazna od 20 godina zatvora. Špek je istaknuo kako je Inicijativa tražila da se u Zagrebu, na Trešnjevci, posebno naselje i ulice imenuju po žrtvama i mirotvorcima iz domovinskog rata, poput obitelji Zec, Milana Levara, Slobodana Budaka, Vladimira Primorca ili Josipa Reihl-Kira.  

Miren Špek, Ivincijativa mladih za ljudska prava          Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće

Iako je ubojica njenog supruga kažnjen, Jadranka Reihl-Kir i danas je ogorčena jer nije kažnjen nalogodavac, odnosno naručitelj tog ubojstva. Novinarima je i danas, na mjestu pogibije na ulazu u Tenju, detaljno opisala cijeli događaj za koji već godinama optužuje Branimira Glavaša. 

Jadranka Reihl-Kir s "mirotvornim" udrugama na mjestu ubojstva

Više poslušajte u izjavama nakon paljenja svijeća i polaganja cvijeća..... 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.